Novi zakon o deviznom poslovanju donosi dobre vesti za IT sektor

Bez autora
Nov 20 2017

Uveliko se radi na izmenama i dopunama zakona o deviznom poslovanju, a koje će omogućiti lakše poslovanje IT kompanija, koje će ubuduće moći da preko Interneta kupuju ili prodaju softver i druge digitalne proizvode i to za devize.Druga novina je i da će naši građani moći da trguju hartijama od vrednosti čija je ročnost kraća od godinu dana, a koje emituju države članice Evropske unije. I do sada su naši građani mogli da kupuju akcije stranih kompanija i obveznice na berzama širom sveta i to preko brokerskih kuća kod nas.

Novi zakon o deviznom poslovanju donosi dobre vesti za IT sektor i više opcija za ulaganje građanimaUveliko se radi na izmenama i dopunama zakona o deviznom poslovanju, a koje će omogućiti lakše poslovanje IT kompanija, koje će ubuduće moći da preko Interneta kupuju ili prodaju softver i druge digitalne proizvode i to za devize.

Druga novina je i da će naši građani moći da trguju hartijama od vrednosti čija je ročnost kraća od godinu dana, a koje emituju države članice Evropske unije.

I do sada su naši građani mogli da kupuju akcije stranih kompanija i obveznice na berzama širom sveta i to preko brokerskih kuća kod nas. Brokeri to čine u ime i račun klijenta, a uslov je minimum 2.000 evra.

Ulaganja u kratkoročne hartije zemalja članica EU

- Ovom izmenom širi se mogućnost ulagača. Ali investicije u ove kratkoročne hartije od vrednosti koje emituju države članice Evropske unije trenutno ne donose veću zaradu. Međutim, za našu državu je važno i to što će biti omogućeno da i stranci kupuju naše državne hartije od vrednosti sa rokom kraćim od godinu dana - ukazuje Nenad Gujaničić, broker u "Momentum Sekjuritis"

U Narodnoj banci Srbije ističu da će predloženim izmenama i dopunama biti omogućeno da rezidenti slobodno plaćaju kako bi ulagali u strane kratkoročne hartije od vrednosti, a čiji su izdavaoci iz zemalja članica EU, odnosno da nerezidenti iz zemalja članica EU slobodno plaćaju kako bi ulagali u kratkoročne hartije od vrednosti u Republici Srbiji.

- Dodatno, predloženim izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju, propisalo bi se u samom Zakonu da rezidenti slobodno mogu ulagati u dugoročne dužničke hartije od vrednosti koje izdaju pravna lica iz EU, a što je do sada bilo uređeno podzakonskim aktom - naglašavaju za "Blic" u NBS.Novine za IT sektor

Izmenama i dopunama zakona predloženo je i da se plaćanje u devizama u Srbiji može obavljati i u slučaju kupoprodaje softvera i drugih digitalnih proizvoda na internetu, i to ako se plaćanje vrši preko banaka, platnih institucija, institucije elektronskog novca sa sedištem u Srbiji.

Ovo će se najviše ticati IT kompanija koja imaju devize, i zavise od uvoza, pa neće morati da te devize konvertuju u dinare.

- Izmene zakona su dobre ukoliko se tiču omogućavanja "Pej pala" i sličnim institucijama novca u okviru Srbije, jer sada se takvi servisi mogu koristiti za plaćanja u inostranstvu ili naplatu iz inostranstva, a u okviru Srbije ih nije moguće koristiti jer je dinar isključivo sredstvo plaćanja, a "Pej pal" nema dinar kao valutu - ističe Darko Vidić, osnivač Geelenser dizajn servisa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik