Privrednici očekuju "digitalnu Srbiju"

Bez autora
Nov 20 2017

Američka agencija za međunarodni razvoj i Vlada Srbije obeležili su uspešan završetak sedmogodišnjeg USAID BEP Projekta za bolje uslove poslovanja. Biznis lideri su istakli da je ostvaren veliki napredak. Oni se nadaju da će tako biti nastavljeno i da će Srbija u narednih pet godina biti potpuno digitalizovana zemlja, sa modernim uslovima poslovanja. Reč je o inicijativi vrednoj 19,5 miliona dolara, koja je pomogla Srbiji da postane bolje mesto za poslovanje. Izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera Jelena Bulatović je, u Muzeju nauke i tehnike, rekla da bi volela kada bi za manje od sedam godina, recimo pet godina, pričali o zaista modernoj - digitalnoj Srbiji.

Privrednici očekuju Američka agencija za međunarodni razvoj i Vlada Srbije obeležili su uspešan završetak sedmogodišnjeg USAID BEP Projekta za bolje uslove poslovanja. Biznis lideri su istakli da je ostvaren veliki napredak.

Oni se nadaju da će tako biti nastavljeno i da će Srbija u narednih pet godina biti potpuno digitalizovana zemlja, sa modernim uslovima poslovanja.

Reč je o inicijativi vrednoj 19,5 miliona dolara, koja je pomogla Srbiji da postane bolje mesto za poslovanje.

Izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera Jelena Bulatović je, u Muzeju nauke i tehnike, rekla da bi volela kada bi za manje od sedam godina, recimo pet godina, pričali o zaista modernoj - digitalnoj Srbiji.

"Da pričamo o konkurentnoj, digitalnoj Srbiji, u kojoj mladi ostaju, u kojom imamo super kadrove i pravi smo lider u regionu, po inovativnosti i IT rešenjima i habovima", rekla je Bulatović.

Ona očekuje da ćemo uskoro imati i fer utakmicu na tražištu koje će biti potpuno transparento, javnu diskusiju pre donošenja svakog zakona, kao i da će biti ukinuta nepotrebna birokratija.

Bulatović je rekla da SAM ima velike koristi od USAID projekta i da su kroz tu saradnju napravili formate za javno privatni dijalog.

Direktorka USAID BEP Dragana Stanojević je rekla da USAID obeležava sedam godina uspešnog rada i da su u okviru tog projekta uvek pokušavali kroz detaljne analize i opsežne konsultacije da razgovaraju sa svima na koje se reforme odnose.

"Negovali smo otvoren dijalog i to je jedan od najkorisnijih filtera svake reforme. Predstavnici javnog i privatnog sektora učestvovali su i davali svoj doprinos".

Stanojević je istakla da je izdavanje građevinskih dozvola prva procedura iz koje je u Srbji potpuno izbačen papir, što pokazuje da je to moguće i da koristi svima.

Napravljen je napredak, dodaje, u upravljanju javnim finansija tako što je uvedeno programsko budžetiranje.

Verujem da će se reforme nastaviti i da će poslovno okruženje u narednih nekoliko godina biti potpuno predvidljivo, što je važno privrednicima, kazala je Stanojević.

Zamenica izvršnog direktora Američke privredne komore AmC ham Amalija Pavić je rekla da je moglo više da se uradi po pitanju započetog ukidanja parafiskalnih nameta za privredu.

Ona je rekla da bi poslovno okruženje trebalo da bude predvidljivije po pitanju taksi i da se vidi koliko one imaju veze sa uslugom na koju se odnose.

Pavić je navela da bi kroz druge projekte trebalo nastaviti institucionalizaciju javno - privatnog dijaloga odnosno praksu dijaloga privrede i vlade.

"Postoje sve regulatorne pretpostavke da imamo dobar taj dijalog", dodala je Pavić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik