Ekonomija BiH bilježi napredak, ali je ipak slabija u odnosu na region

Bez autora
Nov 21 2017

Misija Međunarodnog monetarnog fonda pod vodstvom Nadeem Ilahija, posjetila je Bosnu i Hercegovinu u periodu od 07. do 21. novembra, kako bi vodila razgovore o nedavnim ekonomskim dešavanjima i srednjoročnim perspektivama kao i o politikama za prvi pregled ekonomskog programa Bosne i Hercegovine.Ekonomija Bosne i Hercegovine doživljava ciklični oporavak koji je ipak slabiji u odnosu na ostatak istočne Evrope. Izvoz kao i doznake iz inostranstva bilježe porast, a očekuje se i rast inflacije u 2017. godini. Iako je održana makroekonomska stabilnost, osnovni cilj programa, podsticanje rasta i otvaranje radnih mjesta, je i dalje u velikoj mjeri neriješen.

Ekonomija BiH bilježi napredak, ali je ipak slabija u odnosu na regionMisija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pod vodstvom Nadeem Ilahija, posjetila je Bosnu i Hercegovinu u periodu od 07. do 21. novembra, kako bi vodila razgovore o nedavnim ekonomskim dešavanjima i srednjoročnim perspektivama u okviru Konsultacija po članu IV za 2017. godinu kao i o politikama za prvi pregled ekonomskog programa Bosne i Hercegovine, koji je podržan MMF-ovim proširenim aranžmanom (EFF).

"Ekonomija Bosne i Hercegovine doživljava ciklični oporavak koji je ipak slabiji u odnosu na ostatak istočne Evrope. Izvoz kao i doznake iz inostranstva bilježe porast, a očekuje se i rast inflacije u 2017. godini. Iako je održana makroekonomska stabilnost, osnovni cilj programa, podsticanje rasta i otvaranje radnih mjesta, je i dalje u velikoj mjeri neriješen", kazao je Ilahi.

On je napomenuo da je misija MMF-aje primjetila napredak ostvaren u pripremi fiskalno odgovornih nacrta budžeta entiteta za 2018. godinu, te podstiče vlasti da blagovremeno te u skladu sa preporukama osoblja MMF-a, završe proces pripreme budžeta Institucija Bosne i Hercegovine.

"Na polju provedbe strukturalnih reformi je ostvaren određeni napredak, posebno na nivou entiteta. Međutim, provođenje nekih od ključnih mjera iz programa se odvija mnogo sporijim tempom od očekivanog. Prethodne mjere za prvi pregled programa obuhvataju usvajanje entitetskih budžeta za 2018. godinu kao i usvajanje u Parlamentarnoj skupštini BiH izmjena i dopuna zakona kojim će se povećati akcize na gorivo. Ovo je neophodno kako bi se odblokirao najveći paket vanjskog finansiranja koji je odnedavno na raspolaganju za ključne investicije u infrastrukturu. Kontinuirano kašnjenje u tom pogledu je usporilo ekonomski oporavak i uticalo na izglede za brži rast i otvaranje novih radnih mjesta", poručio je Ilahi.

BiH je u narednom periodu potrebno usvajanje novog zakona o osiguranju depozita u Parlamentarnoj skupštini BiH. S obzirom da su već usvojeni entitetski zakoni o bankama i agencijama za bankarstvo, odsustvo novog Zakona o osiguranju depozita odgađa modernizaciju legislative bankarskog sektora u zemlji.

"Neophodno je i iniciranje Vlade FBiH procesa temeljite procjene vrijednosti (due diligence) za telekomunikacijske kompanije, BH Telecom i HT Mostar. Zatim, usvajanje Upravnog odbora UINO BiH kvartalnih koeficijenata za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza te poravnanje međuentitetskih dugovanja, kao i ispunjavanje ovih prethodnih mjera u narednim sedmicama je od ključnog značaja kako bi se program vratio na pravi kolosijek. Osoblje MMF-a je na raspolaganju vlastima pružiti pomoć u ovom pogledu", navodi se u saopćenju MMF-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik