Organska proizvodnja u Srbiji nedovoljno razvijena, kako je povećati?

Bez autora
Nov 21 2017

Jedan od preduslova za ulazak Srbije u Evropsku uniju je da se na tri odsto od ukupne ratarske površine radi organska proizvodnja. Taj udeo je trenutno oko 0,3 odsto što znači da je pred Srbijom veliki i težak posao, pogotovo kada se zna da je za konverziju zemljišta potrebno najmanje tri godine. Najveće površine pod organskom ratarskom proizvodnjom nalaze se u Beloj Crkvi, gde firma "Ekoagri Srbija" na 2.000 hektara uzgaja 15 kultura, koje ispunjavaju uslove organskog proizvoda. U Srbiji se trenutno organska ratarska proizvodnja odvija na svega 10.000 hektara, a od toga "Ekoagri" u posedu ima četvrtinu. Ovom proizvodnjom bave se poslednjih pet godina, a sav godišnji prihod od pet tona izvoze, kao sirovinu za stočnu hranu u zemlje EU i Švajcarsku.

Organska proizvodnja u Srbiji nedovoljno razvijena, kako je povećati?Jedan od preduslova za ulazak Srbije u Evropsku uniju je da se na tri odsto od ukupne ratarske površine radi organska proizvodnja. Taj udeo je trenutno oko 0,3 odsto što znači da je pred Srbijom veliki i težak posao, pogotovo kada se zna da je za konverziju zemljišta potrebno najmanje tri godine.

Najveće površine pod organskom ratarskom proizvodnjom nalaze se u Beloj Crkvi, gde firma "Ekoagri Srbija" na 2.000 hektara uzgaja 15 kultura, koje ispunjavaju uslove organskog proizvoda.

U Srbiji se trenutno organska ratarska proizvodnja odvija na svega 10.000 hektara, a od toga "Ekoagri" u posedu ima četvrtinu. Ovom proizvodnjom bave se poslednjih pet godina, a sav godišnji prihod od pet tona izvoze, kao sirovinu za stočnu hranu u zemlje EU i Švajcarsku.

"Zato što su cene organskih proizvoda u inostranstvu bolje nego u Srbiji, drugi razlog je taj što su cene u inostranstvu standardne, konstantne tako da ne postoji rizik variranja cena što nama omogućava kontrolu troškova da možemo da radimo sa određenim profitom i sa mnogo manjim rizikom, a treća stvar je što je u Srbiji manja potražnja za organsku sirovinu", kaže direktor "Ekoagri Srbija" Mlađan Ljubić.

I pored toga što sav rod izvoze, profit koji ostvaruju na godišnjem nivou jedva da pokriva troškove prozvodnje, jer se radi o poslu za koji samo priprema zemljišta traje od tri do pet godina, prinosi su za 40 odsto manji od konvencionalne proizvodnje, kontrole su rigorozne, a podrška države izostaje. Šansu za povećanje profita vide u proizvodnji integralnog brašna, za koje i na našem tržištu postoji potražnja.

"Rast proizvodnje i kupovine ovakvih proizvoda se beleži svakog meseca", ističe šef proizvodnje Saša Nešić.

U "Ekoagri" veruju da vreme organske proizvodnje tek dolazi, a u prilog tome navode da u EU ova proizvodnja konstantno raste i zauzima 5,9 odsto iskorišćenog poljoprivrednog zemljišta, a Španija, Italija, Francuska i Nemačka na primer imaju organsku proizvodnju na po više od milion hektara.

Srbija za sada puno kasni, ali ima ogroman potencijal u obradivim površinama a samim tim i veliku šansu za uspeh.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik