The Economist za RH očekuje sporiji rast - raniji izbori?

Bez autora
Nov 22 2017

Britanski poslovni tjednik The Economist u 2018. očekuje rast hrvatskog gospodarstva za 2,6 posto, sporije nego u ovoj godini. Procjena The Economista o rastu hrvatskog BDP-a niža je od većine drugih procjena. The Economist u posebnom izdanju pod nazivom "The World in 2018" procjenjuje, također, da bi inflacija u Hrvatskoj iduće godine mogla iznositi 1,8 posto, a proračunski deficit 1,6 posto BDP-a. Koalicijska Vlada predvođena konzervativnim HDZ-om je slaba, a premijer Andrej Plenković mogao bi sazvati ranije izbore kako bi iskoristio snažan rejting stranke. Ako to ne učini, reforma gospodarstva bit će spora. Ako osigura čvršći mandat, Vlada će pokušati ograničiti veliki javni dug i potaknuti domaće investicije, ocjenjuju analitičari The Economista.

The Economist za RH očekuje sporiji rast - raniji izbori?Britanski poslovni tjednik The Economist u 2018. očekuje rast hrvatskog gospodarstva za 2,6 posto, sporije nego u ovoj godini. Procjena The Economista o rastu hrvatskog BDP-a niža je od većine drugih procjena.

The Economist u posebnom izdanju pod nazivom "The World in 2018" procjenjuje, također, da bi inflacija u Hrvatskoj iduće godine mogla iznositi 1,8 posto, a proračunski deficit 1,6 posto BDP-a.

"Koalicijska Vlada predvođena konzervativnim HDZ-om je slaba, a premijer Andrej Plenković mogao bi sazvati ranije izbore kako bi iskoristio snažan rejting stranke. Ako to ne učini, reforma gospodarstva bit će spora. Ako osigura čvršći mandat, Vlada će pokušati ograničiti veliki javni dug i potaknuti domaće investicije", ocjenjuju analitičari The Economista.

Među europskim zemljama, najviše stope rasta predviđaju za Rumunjsku (4,5%), Estoniju (3,5%), Mađarsku i Poljsku (po 3,4%), Bugarsku (3,3%) te Sloveniju (3,1%). Za najveće hrvatske trgovinske partnere Njemačku i Italiju The Economist predviđa stope rasta BDP-a u 2018. od 1,8 odnosno 1 posto.

Podsjetimo, Europska komisija objavila je kako u 2018. očekuje rast hrvatskog gospodarstva za 2,8%. MMF i Svjetska banka očekuju pak, rast gospodarstva od 2,7%.

Još je optimističnija Addiko banka, koja je nedavno objavila kako u idućoj godini očekuje rast BDP-a od 3%. RBA očekuje kako će rast, zbog negativnih rizika od restrukturiranja Agrokora u idućoj godini iznositi oko 2,3%.

Vlada je prijedlog proračuna za iduću godinu temeljila na procjeni rasta gospodarstva od 2,9%.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik