Pušten u promet LOT 2C Sarajevske obilaznice

Bez autora
Nov 22 2017

LOT 2C Sarajevske obilaznice, dionica koja kružni tok u Briješću povezuje sa Ulicom Safeta Zajke i omogućava direktno uključivanje na koridor 5-C iz još jednog pravca danas je svečano otvorena i puštena u promet. Izgradnjom LOT-a 2C omogućena je puno bolja unutargradska komunikacija, odnosno kvalitetnija veza grada sa autocestom A1 na koridoru 5-C. Novoizgrađena dionica ima sve elemente brze ceste što u konačnici daje kvalitetniju udobnost vožnje i skraćenje vremena putovanja. Ukupna dužina LOT 2C je oko 1,2 kilometra, od čega je otvoreni dio trase dužine oko 800 metara u punom profilu brze ceste koju čine dva odvojena kolovoza sa po dvije saobraćajne trake širina po 3,50 metara, ivičnih traka, bankina i razdjelnog pojasa širine oko 3 metra.

Pušten u promet LOT 2C Sarajevske obilazniceLOT 2C Sarajevske obilaznice, dionica koja kružni tok u Briješću povezuje sa Ulicom Safeta Zajke i omogućava direktno uključivanje na koridor 5-C iz još jednog pravca danas je svečano otvorena i puštena u promet.

Izgradnjom LOT-a 2C omogućena je puno bolja unutargradska komunikacija, odnosno kvalitetnija veza grada sa autocestom A1 na koridoru 5-C. Novoizgrađena dionica ima sve elemente brze ceste što u konačnici daje kvalitetniju udobnost vožnje i skraćenje vremena putovanja.

Ukupna dužina LOT 2C je oko 1,2 kilometra, od čega je otvoreni dio trase dužine oko 800 metara u punom profilu brze ceste koju čine dva odvojena kolovoza sa po dvije saobraćajne trake širina po 3,50 metara, ivičnih traka, bankina i razdjelnog pojasa širine oko 3 metra.

Spoj na Ulicu Safeta Zajke je izvršen kružnom raskrsnicom sa po dvije saobraćajne trake širine po 4,5 metara. Vrijednost radova iznosi 9.574.554 KM, a novac je osiguran iz kreditnih sredstava međunarodnih finansijskih institucija (EBRD, EIB i OPEC Fond). Implementator projekta je JP Ceste Federacije BiH, a radove je izvela firma Euro-Asfalt & ŽGP Sarajevo s podizvođačima.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić izrazio je zadovoljstvo realizacijom ovog projekta. Kazao je da će LOT 2C biti povezan i sa IX transverzalom, čija izgradnja je započela iz Ulice Džemala Bijedića, a prije nekoliko dana izabran je izvođač radova za izgradnju mosta preko željezničke pruge u Boljakovom Potoku.

Radove na IX transverzali zajednički koordiniraju, finansiraju i realiziraju Općina Novi Grad, Kanton Sarajevo i Federacija BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik