Potencijal za razvoj povrtarstva

Bez autora
Nov 22 2017

Povrtarstvo bi moglo biti dobar izvozni adut, ali je ta mogućnost u Srbiji, uprkos svim pogodnostima nedovoljno iskorišćena. Povrće se može plasirati sveže i sušeno jer tržište postoji, što oni koji su napustili ili napuštaju sela nisu videli kao šansu za dobru zaradu. Pre gotovo dve decenije Duško Đurić je na svom imanju u Dražinovićima započeo sušenje povrća. Za sada je jedini proizvođač u užičkom kraju, koji takve proizvode izvozi i u susedne države. Ipak, po povrće odlazi u Vojvodinu, jer ga u požeškoj opštini nema dovoljno. Mi uradimo, šta ja znam, jedno dvesta tona povrća, što je dve hiljade tona svežeg povrća.

Potencijal za razvoj povrtarstvaPovrtarstvo bi moglo biti dobar izvozni adut, ali je ta mogućnost u Srbiji, uprkos svim pogodnostima nedovoljno iskorišćena. Povrće se može plasirati sveže i sušeno jer tržište postoji, što oni koji su napustili ili napuštaju sela nisu videli kao šansu za dobru zaradu.

Pre gotovo dve decenije Duško Đurić je na svom imanju u Dražinovićima započeo sušenje povrća. Za sada je jedini proizvođač u užičkom kraju, koji takve proizvode izvozi i u susedne države. Ipak, po povrće odlazi u Vojvodinu, jer ga u požeškoj opštini nema dovoljno.

"Mi uradimo, šta ja znam, jedno dvesta tona povrća, što je dve hiljade tona svežeg povrća. Uradimo mi dosta, ali mislim da bi mogli mnogo više da uradimo i prodamo, samo da ima povrća i to. Što se tiče plasmana nije problem. Pa ne znam koliko država treba da utiče, ali ostale strukture treba da edukuju mlade ljude da se bave proizvodnjom svežeg povrća", Duško Đurić.

Pilatovići kod Požege najpoznatije su selo u Zlatiborskom okrugu po povrtarskoj proizvodnji. Nekada, po oceni Miljanića, najbolji linijski golman u Jugoslaviji Radojko Bukvić, nakon sporta, odlučio je da brani tradiciju, ono što je nasledio od dede, sada prenosi na unuka Alekseja. I sveže povrće bi lako pronašlo put do stranog tržišta, ali nema ga dovoljno kaže Bukvić.

"Umalo, što kažu, mala Holandija. Znači, imamo sve uslove za proizvodnju, znači dovoljno vode, kvalitetne zemlje. E samo s tim što bi neko ipak trebao da se pojavi da to organizuje, jer sami seljaci to verovatno ne bi mogli da urade. Morao bi neki vid ili zadruge, ili neka pomoć od opštine, neki povoljni krediti da ne budu mnogo jaki, od deset do jedanaest na godišnjem nivou. Znači povoljni krediti bi sve rešili", ističe Radojko Bukvić.

Proširivanje malinjaka svelo je povrtarsku proizvodnju na 50 hektara sa nekadašnjih stotinu. U plastenicima uz povrće i cveće uspeva i limun. Vredni domaćini ipak kažu da ovo selo ima budućnost.

Kroz Pilatoviće će proći i auto-put, a žitelji ovog dela požeške opštine očekuju da će Koridor 11 ubrzati plasman njihovih proizvoda na svetsku berzu svega.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik