Štedeli ste u bivšoj Jugoslaviji? Počinje isplata

Bez autora
Nov 22 2017

Predlog izmena i dopuna zakona o regulisanju javnog duga Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje predviđa isplatu štediša s prostora cele bivše Jugoslavije.Predlog, koji je upućen u skupštinsku proceduru, predviđa isplatu štedišama sa prostora cele bivše Jugoslavije od 31. avgusta 2019. godine do 29. februara 2024. Važećim zakonom je bila predviđena isplata od 31. avgusta 2018. godine do 28. februara 2023. godine. Reč je o deviznoj štednji građana sa prostora nekadašnje Jugoslavije položenoj kod banaka čije je sedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ.

Štedeli ste u bivšoj Jugoslaviji? Počinje isplataPredlog izmena i dopuna zakona o regulisanju javnog duga Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje predviđa isplatu štediša s prostora cele bivše Jugoslavije Predlog, koji je upućen u skupštinsku proceduru, predviđa isplatu štedišama sa prostora cele bivše Jugoslavije od 31. avgusta 2019. godine do 29. februara 2024.

Važećim zakonom je bila predviđena isplata od 31. avgusta 2018. godine do 28. februara 2023. godine.

Reč je o deviznoj štednji građana sa prostora nekadašnje Jugoslavije položenoj kod banaka čije je sedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ.

Kako je navedeno u predlogu izmena, zakon ima za cilj poboljšanje položaja deviznih štediša, obezbeđenje uslova za adekvatniju i bolju primenu već postojećih instituta i efikasnije sprovođenje postupka za utvrđivanje prava na isplatu devizne štednje.

Uočeni problemi u vezi sa prikupljanjem potrebne dokumentacije doveli su do potrebe da se, na prvom mestu, produži rok za podnošenje prijava, ali i da se prizna pravo na naplatu javnog duga građanima koji su kao potvrdu o deviznoj štednji, umesto deviznih štednih knjižica, dobijali kartice deviznog računa.

Produženje roka za podnošenje prijava potraživanja ima za posledicu pomeranje rokova dospelosti obveznica.

Pored toga, određene odredbe u predlogu zakona su dodatno pojašnjene, čime je izbegnuta potreba za tumačenjem.

Kako je navedeno, za sprovođenje tog zakona obezbeđena su sredstva u budžetu Srbije za 2017. godinu, dok će za naredne dve budžetske godine biti obezbeđena sredstva u budžetu Republike Srbije, na razdelu Ministarstva finansija.

Podsećanja radi, u pitanju su devizni depoziti od oko 310 miliona evra, položeni do 27. aprila 1992, a u taj iznos je uračunata i kamata do 2016.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik