Veliki igrači ušli u trku za "Viktoriju"

Bez autora
Nov 23 2017

Investicioni fondovi - York Capital Management i Elements Capital Partners dostavili su u sredu zajedničku ponudu za otkup akcija "Viktorija grupe". Kako su fondovi naveli u zajedničkom saopštenju, namera im je da investiraju u poljoprivredni sektor u Srbiji. U "Viktorija grupi" su potvrdili da je ova ponuda stigla akcionarima kompanije. York Capital Management je svetska investiciona kompanija osnovana 1991. godine u Njujorku, a prema poslednjem finansijskom izveštaju iz 2016. godine njihova prošlogodišnja investiciona ulaganja iznosila su 21,7 milijardi dolara što ih svrstava u 20 najvećih "hedž" fondova u svetu - ističe se u saopšenju koje je u ime fondova medijima uputio Aleksandar Antonić.

Veliki igrači ušli u trku za "Viktoriju"Investicioni fondovi - York Capital Management i Elements Capital Partners dostavili su u sredu zajedničku ponudu za otkup akcija "Viktorija grupe". Kako su fondovi naveli u zajedničkom saopštenju, namera im je da investiraju u poljoprivredni sektor u Srbiji.

U "Viktorija grupi" su potvrdili "Novostima" da je ova ponuda stigla akcionarima kompanije.

- York Capital Management je svetska investiciona kompanija osnovana 1991. godine u Njujorku, a prema poslednjem finansijskom izveštaju iz 2016. godine njihova prošlogodišnja investiciona ulaganja iznosila su 21,7 milijardi dolara što ih svrstava u 20 najvećih "hedž" fondova u svetu - ističe se u saopšenju koje je u ime fondova medijima uputio Aleksandar Antonić.

Elements Capital Partners je kompanija koja se bavi ulaganjem i investicijama u privatni sektor u jugoistočnoj Evropi i osnovana je 2010. godine.

- Investitori su nakon detaljnog sagledavanja "Viktorija grupe", njenih resursa i potencijala odlučili da ulože 100 miliona evra kako bi stabilizovali poslovanje ove kompanije i otišli korak dalje u rastu i razvoju njenog rada i poslovanja - navodi se u saopštenju.

Investitori navode da će dokapitalizacijom "Viktorija grupe" zadržati 1.700 radnih mesta i otvoriti mogućnost za zaposlenje dodatnih 500 radnika, kao i da će sačuvati 4.000 farmera koji zavise od poslovanja "Viktorija grupe".

U konzorcijumu dva fonda planira se, prema navodima, da deo sredstava uloži u razvoj novih tehnologija, uključujući najmodernije fabrike za proizvodnju hrane i uzgoj stoke kako bi unapredili izvoz domaćih poljoprivrednih proizvoda u "Viktorija grupi", što uključuje kompanije "Sojaprotein", "SP laboratorije" i "Veterinarski zavod" u Subotici.

Investitori nameravaju da najkasnije do 4. decembra završe potpisivanje ugovora.U sklopu fonda Elements Capital Partners nalaze se i slovenačke kompanije "Delo prodaja", "Terme Čatež" i izdavačka kuća "DSZ" iz Slovenije, kao i vodeće investicije u Rumuniji.

Inače, za kupovinu "Viktorija grupe" zaniteresovana je i "MK grupa", koja je u vlasništvu Miodraga Kostića. Da je tržište već reagovalo na najavu moguće prodaje pokazuje jučerašnje trgovanje na Beogradskoj berzi. Cena akcija "Soje proteina", koja je u sastavu "Viktorija grupe", skočila je za maksimalnih 20 odsto, a mnogi zainteresovani kupci su ostali kratkih rukava.

Zatvoreno

AD kompanija "Viktorija grupa" nije listirana na Beogradskoj berzi, pošto je reč o zatvorenom akcionarskom društvu. To znači da potencijalni investitor ne mora javno da objavi cenu po kojoj će da otkupi akcije. Prema Centralnom registru hartija od vrednosti, tri akcionara imaju po 22,55 odsto udela. To su Milija Babović (na slici), Zoran Mitrović, sama "Viktorija grupa" kao vlasnik sopstvenih akcija. EBRD poseduje 21,36 odsto akcija, a "Apsara limited" 11,11 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik