Ne upadajte u ove zamke prilikom kupovine stana

Bez autora
Nov 26 2017

Čekajući na pravo vreme za kupovinu nekretnine vrlo lako može da se desi da propustite dobru priliku i sami sebi napravite “medveđu uslugu”. Najočigledniji primer je kad sami procenjujete kretanje cena na tržištu, čekate da cene padnu i da za manje novca kupite veći stan, a dogodi se baš da počnu da rastu, a vi niste kupili na vreme. Evo nekoliko primera klasičnih “zamki” o kojima bi trebalo da vodite računa ako planirate da kupite stan. Već smo pomenuli da je čekanje nekog posebnog trenutka na tržištu nepredvidivo i prilično besmisleno. Ako nemate dovoljno novca ili želite da sa novcem kojim raspolažete kupite što je moguće bolji stan- bolje vam je da sačekate takozvane “hitne prodaje” nego generalno pad cena na tržištu. Sve što je potrebno jeste da pažljivo pratite sve nove oglase.

Ne upadajte u ove zamke prilikom kupovine stanaČekajući na pravo vreme za kupovinu nekretnine vrlo lako može da se desi da propustite dobru priliku i sami sebi napravite “medveđu uslugu”. Najočigledniji primer je kad sami procenjujete kretanje cena na tržištu, čekate da cene padnu i da za manje novca kupite veći stan, a dogodi se baš da počnu da rastu, a vi niste kupili na vreme.

Evo nekoliko primera klasičnih “zamki” o kojima bi trebalo da vodite računa ako planirate da kupite stan.

Pikiranje pravog trenutka

Već smo pomenuli da je čekanje nekog posebnog trenutka na tržištu nepredvidivo i prilično besmisleno. Ako nemate dovoljno novca ili želite da sa novcem kojim raspolažete kupite što je moguće bolji stan- bolje vam je da sačekate takozvane “hitne prodaje” nego generalno pad cena na tržištu. Sve što je potrebno jeste da pažljivo pratite sve nove oglase.

Ništa bez notara

Ako kupujete stan – notar je vaš najbolji prijatelj. Ne ignorišite signale sa njegove strane, jer notar odgovara sopstvenom imovinom ako vam ne ukaže da sa vašom željenom nekretninom nije sve u najboljem redu. Dalje, kad ste upozoreni, rizik je samo vaš. Ne potpisujte ništa pre nego što notar detaljno pregleda.

Stanje nekretnine

Stanove, kao i automobile, vlasnici “šminkaju” pred prodaju. I ako stan na prvi pogled izgleda perfektno, vrlo je moguće da je vlasnik samo “zamazao” delove koji se vide, kako bi za kratko vreme i malo novca postigao što bolji efekat. Povedite sa sobom stručnjaka koji će znati to da prepozna. Inače, cena koju ste platili za “našminkan” dom može mnogo da poraste. Sitnice su u redu, jer njih i sami lako možete da sanirate.

Komšiluk

Stan može biti besprekoran, ali kakve su vam komšije?! Ta stavka je jako važna i pre kupovine istražite susedstvo. Može biti da se ne uklapate u njihov stil života, da nema škole u blizini ili prodavnice. Možda nema parking mesta. Proverite sve pre nego što se odlučite, jer će to sve uticati na vaš budući život u tom kraju.

Tri puta merite – jednom secite

Kupovina nekretnine nije kupovina garderobe, jer u ovom slučaju, ako ste impulsivni, to može mnogo da vas košta. Dodatno, papirologija je komplikovana, a cene stanova se mere desetinama hiljada evra. Zato dobro razmislite, pre nego što prelomite i pazarite stan.

Faktor – trošak

Kad je reč o troškovima, tu možete upasti u dve zamke. Jedna je da se kreditno zadužite više nego što ste u stanju da servisirate na duži rok, a druga da smetnete sa uma nepredviđene troškove koji prate ovakvu kupovinu. U prvom slučaju, moramo vas podsetiti da i nakon što ste obezbedili krov nad glavom trebalo bi da imate novca za pristojan život. U drugom, spisak svih mogućih troškova bi mogao da pomogne, mada bi uvek trebalo da imate sklonjenu makar i skromnu svoticu za nepredviđene izdatke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik