Odbor Fabrike akumulatora Sombor prihvatio ponudu Švajcaraca

Odbor poverilaca Fabrike akumulatora Sombor u stečaju, prihvatio je na jučerašnjem sastanku ponudu švajcarske kompanije "Batagon International AG" za kupovinu imovine preduzeća. Zainteresovani kupac je polovinom novembra uputio ponudu od 7,35 miliona evra, koju je Odbor poverilaca, tesnom većinom, tri prema dva, prihvatio, i samim tim dao saglasnost stečajnom upravniku da finalizuje postupak prodaje nekadašnjeg somborskog proizvodnog giganta. Kupca će o odluci Odbora poverilaca zvanično obavestiti već u ponedeljak.

Odbor Fabrike akumulatora Sombor prihvatio ponudu ŠvajcaracaOdbor poverilaca Fabrike akumulatora Sombor (FAS) u stečaju, prihvatio je na jučerašnjem sastanku ponudu švajcarske kompanije "Batagon International AG" za kupovinu imovine preduzeća, piše portal Soinfo.

Zainteresovani kupac je polovinom novembra uputio ponudu od 7,35 miliona evra, koju je Odbor poverilaca, tesnom većinom, tri prema dva, prihvatio, i samim tim dao saglasnost stečajnom upravniku da finalizuje postupak prodaje nekadašnjeg somborskog proizvodnog giganta.

"Kupca ću o odluci Odbora poverilaca zvanično obavestiti već u ponedeljak. Nakon toga, u skladu sa javnim pozivom, kompanija Batagon će imati 15 dana da potpiše ugovor o kupovini FAS-a, a potom 15 dana da izvrši plaćanje", rekao je stečajni upravnika Fabrike akumulatora Sombor Predrag Ljubović za Soinfo.

On je izjavio da je namera "Batagona" da što pre pokrenu proizvodnju, a podsetio je i da su Švajcarci kupili u Somboru za 350.000 evra deo preduzeća "Trgosirovina" koje se bavi otpadom.

Predstavnik "Batagona" Dalibor Matić, piše portal, je prilikom upućivanja prve, od ukupno šest ponuda za kupovinu FAS-a, izjavio da će biti potrebna velika ulaganja u fabriku, novu opremu, obuku ljudi i novi menadzuzment.

"Samo da se fabrika vrati u prvobitno stanje potrebna je investicija od milion evra, plus treba povećati tehnološke kapacitete i proizvodnju. Mislim da bi za početak trebalo da se krene sa 450 do 500 radnika, a kasnije i do 800, koliko ih je bilo i ranije, koliko nam je poznato", izjavio je Matić.

Fabrika bi prvenstveno proizvodila za tržišta Rusije, Nemačke, Švajcarske, Italije i Francuske, naveo je ranije Matić.

Namera Batagona, kaže, je da se sukcesivno rešava problem zaštite životne sredine, na šta ih obavezuje, kaže, i švajcarski zakon po kome se ćerke firme u drugim državama moraju posvetiti zaštiti životne sredine u zemljama u kojima posluju.

Batagon je na javnom nadmetanju za kupovinu imovine FAS prvo ponudio 3,5 miliona evra, da bi potom ponude "popraviljali", a šestu, zadnju ponudu, podigli su na 7,35 miliona evra.

Inače, procenjena vrednost nekadašnjeg somborskog giganta, proizvođača akumulatora je 24,57 miliona evra.

Fabrika u kojoj su se proizvodili akumulatori "Black horse" prodaje se kao pravno lice što znači da kupac nasleduje sva prava koja ima Fabrika akumulatora, ali bez ikakvih tereta i obaveza.

Novac na ime neisplaćenih zarada čeka više od 800 bivših radnika fabrike, a njihova potraživanja iznose oko 400 miliona dinara.

Stečaj u Fabrici akumulatora otvoren je pre više od dve i po godine, kada su počeli problemi u Koncernu "Farmakom MB" čiji je deo bila i somborska fabrika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik