Od EBRD-a 40 miliona kredita za puteve

Bez autora
Dec 07 2017

Ugovor o kreditu za realizaciju projekta rekonstrukcije magistralnih i regionalnih puteva u Crnoj Gori, u iznosu od 40 miliona eura potpisali su ministar finansija Drako Radunović i šef Kancelarije EBRD-a u POdgorici, Jap Sprej. Kao dio nastojanja da se poboljša regionalna integracija na Zapadnom Balkanu, EBRD obezbjeđuje kredit od 40 miliona eura kao doprinos finansiranju rekonstrukcije 216 km magistralnih puteva u Crnoj Gori, saopšteno je iz EBRD-a. Kredit će, kako je navedeno, biti dodijeljen Ministarstvu saobraćaja i pomorstva u tri tranše. Prva tranša od 10 miliona eura će se koristiti za dionice puta između grada Rožaje i sela Spiljane u blizini granice sa Srbijom.

Od EBRD-a 40 miliona kredita za puteveUgovor o kreditu za realizaciju projekta rekonstrukcije magistralnih i regionalnih puteva u Crnoj Gori, u iznosu od 40 miliona eura potpisali su ministar finansija Drako Radunović i šef Kancelarije EBRD-a u POdgorici, Jap Sprej.

Putevi otporni na vremenske nepogode ključni su za dalji rast i investicije

"Kao dio nastojanja da se poboljša regionalna integracija na Zapadnom Balkanu, EBRD obezbjeđuje kredit od 40 miliona eura kao doprinos finansiranju rekonstrukcije 216 km magistralnih puteva u Crnoj Gori", saopšteno je iz EBRD-a. Kredit će, kako je navedeno, biti dodijeljen Ministarstvu saobraćaja i pomorstva u tri tranše.

"Prva tranša od 10 miliona eura će se koristiti za dionice puta između grada Rožaje i sela Spiljane u blizini granice sa Srbijom. Očekuje se da će druga i treća tranša od po 15 miliona eura biti na raspolaganju tokom 2018. i 2019. godine, za modernizaciju dionica puteva na jugu: Podgorica - Danilovgrad i Tivat – Jaz", navodi se u saopštenju.

Nakon potpisivanja sporazuma ministar finansija Crne Gore Darko Radunović je kazao da ovaj projekat pokazuje posvećenost naše vlade da podrži razvoj putne infrastrukture u zemlji.

"Ovo je važno za ekonomski rast i regionalne integracije. Investicija će olakšati protok roba i ljudi, smanjiće troškove transporta i povećati bezbjednost na putevima", kazao je Radunović.

Direktor EBR-a za saobraćaj Su Baret kazao je da neki od glavnih puteva Crne Gore vijugaju kroz planine, neki leže pored mora, što ih, kako je ocijenio, čini veoma lijepim, ali i osjetljivim na vremenske šokove.

"Da bi se izbjegli rizici od erozija, klizišta i poplava, projekat rehabilitacije koji EBRD finansira će uključivati poboljšanja kao što su povećanje kapaciteta za odvodnjavanje, ojačane putne nasipe i specijalne projekte mostova", kazao je Baret.

Šef kancelarije EBRD-a u Podgorici Jap Sprej, kazao je da su prekogranična i nacionalna saobraćajna infrastruktura od ključnog značaja za dalji rast i investicije.

"Kvalitetna saobraćajna povezanost može znatno poboljšati pristup poslovima, tržištu, školama i bolnicama u Crnoj Gori. To će posebno osnažiti sektor turizma, koji daje značajan doprinos ekonomiji", kazao je Sprej.

Iz te finansijske institucije napominju da su vodeći institucionalni investitor u Crnoj Gori.

"Do sada je uložila 530 miliona € u preko 50 projekata u zemlji. Njene investicije imaju za cilj da crnogorska privreda postane konkurentnija, integrisana i 'zelena'".

Iz EBRD-a su saopštil i da prema njihovoj najnovijoj ekonomskoj prognozi, crnogorska ekonomija će porasti za 3,7 odsto ove godine i 3,3 odsto u 2018.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik