Lakša kupnja dijelova firmi opterećenih hipotekama

Bez autora
Dec 10 2017

U budućnosti, kad se bude vršila privatizacija poduzeća na prostoru Federacije BiH, Agencija za privatizaciju FBiH bit će dužna prije tog postupka dostaviti obavijest svim nadležnim sudskim registrima koji vode evidenciju o imovini koja je predmet prodaje kako se u procesu prodaje ne bi mogle dodatno upisivati hipoteke i novi tereti, kao i da bi potvrda o izvršenju iz ugovora o kupoprodaji trebala imati snagu izvršne isprave.Takav zaključak, na inicijativu Udruge poslodavaca FBiH, usvojilo je Ekonomsko-socijalno vijeće, a bit će, na temelju postignutog dogovora, izmijenjen dosadašnji postupak male privatizacije, i to zbog, kako je rečeno, problema s kupnjom dijelova poduzeća opterećenih hipotekama.

Lakša kupnja dijelova firmi opterećenih hipotekamaU budućnosti, kad se bude vršila privatizacija poduzeća na prostoru Federacije BiH, Agencija za privatizaciju FBiH bit će dužna prije tog postupka dostaviti obavijest svim nadležnim sudskim registrima koji vode evidenciju o imovini koja je predmet prodaje kako se u procesu prodaje ne bi mogle dodatno upisivati hipoteke i novi tereti, kao i da bi potvrda o izvršenju iz ugovora o kupoprodaji trebala imati snagu izvršne isprave, piše Večernji člist BiH.

Takav zaključak, na inicijativu Udruge poslodavaca FBiH, usvojilo je Ekonomsko-socijalno vijeće, a bit će, na temelju postignutog dogovora, izmijenjen dosadašnji postupak male privatizacije, i to zbog, kako je rečeno, problema s kupnjom dijelova poduzeća opterećenih hipotekama.

Predsjednik Udruge poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović objasnio je kako je potrebno da u postupku male privatizacije javni natječaj sadrži sve podatke o imovini predmeta prodaje, imovinskim pravima i teretima, kao i potraživanjima koja će biti namirena prodajom imovine, postotnom udjelu založene imovine u predmetu prodaje, uvjetima prodaje i drugim podacima od značaja.

Općine i gradovi u Federaciji BiH pokrenut će inicijativu u kojoj će se ispitati zakonitosti privatizacija poduzeća na njihovu prostoru na koju do sada nisu uopće mogli utjecati, nego je to bilo u nadležnosti županijskih agencija i Federalne agencije za privatizaciju.

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Mirvet Beganović napominje kako upravo lokalne sredine, općine i gradovi od loše privatizacije poduzeća osjete najveću direktnu štetu te se tome mora stati na kraj, i to pokretanjem pitanja ustavnosti zakona, kršenja europskih načela o lokalnoj samoupravi i Zakona o lokalnoj samoupravi jer se privatizacija i prodaja imovine poduzeća odvijaju bez znanja gradskih i općinskih struktura vlasti.

To znači da u svaki privatizacijski postupak poduzeća budu uključene direktno i vlasti iz lokalne samouprave.

Inicijativa će biti upućena Vladi FBiH, oba doma federalnoga Parlamenta i Federalnom ministarstvu pravobraniteljstva. Zastupnik Mirvet Beganović spomenuo je konkretan slučaj sumnjive privatizacije poduzeća Agrokomerc te traži da je pravosudna tijela vlasti preispitaju te da se odgovorne kazni zbog loše i nezakonite privatizacije.

Zbog nezakonitih i loših privatizacija poduzeća, utemeljena je Agencija za reviziju privatizacije. Još prije dvije godine za početak njenog rada donesena je odluka o odobravanju izdvajanja 250.000 KM Federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik