Skuplja kafa posle Nove godine

Bez autora
Dec 10 2017

Naplata akcize na kafu počinje prvog januara, a maloprodajna cena ovog proizvoda skočiće za minimum deset odsto, poručuju stručnjaci. U jeku novogodišnjih praznika, prvi udar po džepu u novoj, 2018. godini osetiće svi ljubitelji kafe, kada bi cena ovog proizvoda mogla da poskupi za preko 100 dinara po kilogramu. To znači da, ukoliko ste za pakovanje od 200 grama kafe izdvajali 220 dinara, od januara ove godine to zadovoljstvo će vas koštati 242 dinara. Iako su izmene Zakona o akcizama stupile na snagu još u januaru ove godine, sama primena ove odredbe odložena je za narednu. Tako će s prvim danom nove godine akciza na svežu kafu biti 85,75 dinara po kilogramu, a 107,18 po kilograma na prženu.

Skuplja kafa posle Nove godineNaplata akcize na kafu počinje prvog januara, a maloprodajna cena ovog proizvoda skočiće za minimum deset odsto, poručuju stručnjaci. U jeku novogodišnjih praznika, prvi udar po džepu u novoj, 2018. godini osetiće svi ljubitelji kafe, kada bi cena ovog proizvoda mogla da poskupi za preko 100 dinara po kilogramu.

To znači da, ukoliko ste za pakovanje od 200 grama kafe izdvajali 220 dinara, od januara ove godine to zadovoljstvo će vas koštati 242 dinara.

Iako su izmene Zakona o akcizama stupile na snagu još u januaru ove godine, sama primena ove odredbe odložena je za narednu. Tako će s prvim danom nove godine akciza na svežu kafu biti 85,75 dinara po kilogramu, a 107,18 po kilograma na prženu.

Minula godina svakako nije bila povoljna za ovaj crni napitak jer se skroman rod u Brazilu i Vijetnamu, koji su ujedno i najveći proizvođači na svetu, usled loših klimatskih uslova odrazio na cene kafe na svetskom tržištu.

To je, prema rečima ekonomiste Saše Đogovića, rezultiralo time da je, gledajući oktobar ove i prošle godine, cena grupacije čaj/kafa/kakao porasla za 8,9 odsto u korist 2017.

- Jasno je da će se cena kafe povećati. Na ovogodišnji rast cene za 8,9 odsto na celu grupaciju uticala je dominantno kafa - ocenjuje ovaj saradnik Inistituta za tržišna istraživanja.

Međutim, poskupljenje kafe neće uticati na kupovinu tog proizvoda, ali da se može očekivati da će procvetati ulična, nelegalna prodaja, zaključuje Đogović.

- Ovo je svakako zgodna situacija za porast prometa kafe na crno i to na pijacama gde će se u kafu stavljati neki drugi aditivi i surogati. Tu će biti manje kafe, a sama kafa će biti slabijeg kvaliteta, pa će potrošači koji su istanjenih budžeta kupovati tu kafu. Inspekcijski organi tada treba dobro da odrade svoj posao - upozorava Đogović.

Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača objašnjava za "Blic" da će kafa poskupeti najmanje za iznos same akcize.

- Ako akciza na prženu kafu po kilogramu iznosi 107,18 dinara, treba znati da će za toliko biti povećana maloprodajna cena ovog proizvoda. Naravno, od same akcize trgovac neće zaraditi jer se sav taj novac direktno sliva u budžet države, a ne u kasu prodavca - kaže Bogosavljević.

Kako je rekao, koji će model rasta cene iznad ovog uglađenog dela akcije trgovac da uradi - upitno je, ali je sigurno da novu cenu formiraju akciza plus direktni troškovi poslodavca.

- Treba očekivati rast maloprodajne cene kafe najmanje za oko deset odsto - ocenio je Bogosavljević.

Od akciza na kafu očekuje se četiri do pet milijardi dinara prihoda u državnom budžetu iduće godine.

Poskupljuju i cigarete

Akcizni kalendar predviđa da se do kraja 2020. godine akciza na cigarete povećava na svakih šest meseci i to u iznosu od dinar i po. Za razliku od specifične koja će se menjati, proporcionalna akciza ostaje 33 odsto.

Sa korekcijom akciza i proizvođači koriguju svoje cene jer im se dobit smanjuje, te dok država od paklice uzima 64 dinara, za kupca pakla pušačkog zadovoljstva trebalo bi da bude veća bar za šest do sedam dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik