Srbija i Bugarska potpisale Memorandum o romingu

Bez autora
Dec 10 2017

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar saobraćaja, informacionih tehnologija i telekomunikacija Bugarske Ivajlo Moskovski potpisali su danas Memorandum o saradnji o smanjenju tarifa za roming elektronskih komunikacionih usluga između dve zemlje. Dvojica ministara ovaj memorandum potpisala su nakon završetka susreta predsednika Srbije Aleksandara Vučića sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije - Bojkom Borisovim, Aleksisom Ciprasom i Mihailom Tudoseom. Ljajić kaže da je Bugarska prva zemlja članica EU sa kojom potpisujemo memorandum o snižavanju cena roming usluga, podsetivši da je Srbije pre toga sa tri zemlje regiona, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom potpisala sličan sporazum, zahvaljujući kome su u protekle tri godine za 35 odsto snižene cene odlaznih poziva u romingu.

Srbija i Bugarska potpisale Memorandum o rominguPotpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar saobraćaja, informacionih tehnologija i telekomunikacija Bugarske Ivajlo Moskovski potpisali su danas Memorandum o saradnji o smanjenju tarifa za roming elektronskih komunikacionih usluga između dve zemlje.

Dvojica ministara ovaj memorandum potpisala su nakon završetka susreta predsednika Srbije Aleksandara Vučića sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije - Bojkom Borisovim, Aleksisom Ciprasom i Mihailom Tudoseom.

U izjavi za Tanjug, Ljajić kaže da je Bugarska prva zemlja članica EU sa kojom potpisujemo memorandum o snižavanju cena roming usluga, podsetivši da je Srbije pre toga sa tri zemlje regiona, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom potpisala sličan sporazum, zahvaljujući kome su u protekle tri godine za 35 odsto snižene cene odlaznih poziva u romingu.

On je rekao da memorandum sa Bugarskom ne znači automatsko snižavanje cena rominga, jer „Bugarska kao članica EU nema nadležnosti i mehanizme za takvu odluku”, ali je dodao da se današnjim potpisivanjem „telekomunikacioni operateri dve zemlje ohrabruju da idu u proces snižavanja ovih usluga”.

„Mi verujemo da će mobilni operateri Srbije i Bugarske pronaći komercijalni interes, da kroz povećanu frekvenciju saobraćaja, idu u pravcu snižavanja cena usluga rominga, što je zapravo smisao ovog memoranduma. Tim pre, jer u EU od juna nema plaćanja romiga, pošto su cene korišćenja usluga mobilnih operatera u inostranstvu jednake onim u domaćem saobraćaju i iznose 3,2 centa za minut odlaznog poziva”, rekao je Ljajić.

Za razliku od EU, cene rominga u našem regionu su uprkos sporazumu iz 2014. godine i dalje jako visoke, pojasnio je Ljajić, dodavši da su odlazni pozivi šest puta skuplji nego u EU, a prenos podataka putem interneta je skuplji čak 20 puta.

„Krajnji cilj zemalja Zapadnog Balkana je da se i na nas, kao države koje su procesu pridruživanja, proširi važenje direktive EU o ukidanju cena romigna, iako to neće biti ni brzo ni lako ostvarivo”, zaključio je Ljajić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik