Trasa autoputa Sarajevo-Beograd preko Tuzle jedna od optimalnijih

Bez autora
Dec 11 2017

Nedavno je zamjenik turskog premijera Redžep Akdag izjavio da Turska ima namjeru finansirati izgradnju autoputa koji će povezati Sarajevo i Beograd, te da je potrebno što prije utvrditi trasu tog puta. Izgradnju bi finansirala turska Egzim banka, a trasa preko Tuzle, odnosno Bijeljine i Brčkog, duga 161 kilometar, povezala bi milion ljudi, s procjenjenim troškovima oko 800 miliona eura. Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić rekao je nakon posjete Predsjedništva BiH Srbiji da može nagovijestiti da je i Srbija pristala na tu trasu kojom u 24 sata prođe između 23.000 i 24.000 vozila. Dodao je da bi se ta trasa od Kuzmina spojila na autoput Beograd - Zagreb, što znači da ona ima i višenamjensku ulogu. Vjeruje se da će na očekivanom sastanku čelnika Ministarstva komunikacija i prometa BiH sa entitetskim, odnosno, kantonalnim i općinskim vlastima biti uvaženi ekonomski argumenti.

Trasa autoputa Sarajevo-Beograd preko Tuzle jedna od optimalnijihNedavno je zamjenik turskog premijera Redžep Akdag izjavio da Turska ima namjeru finansirati izgradnju autoputa koji će povezati Sarajevo i Beograd, te da je potrebno što prije utvrditi trasu tog puta.

Izgradnju bi finansirala turska Egzim banka, a trasa preko Tuzle, odnosno Bijeljine i Brčkog, duga 161 kilometar, povezala bi milion ljudi, s procjenjenim troškovima oko 800 miliona eura.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić rekao je nakon posjete Predsjedništva BiH Srbiji da može nagovijestiti da je i Srbija pristala na tu trasu kojom u 24 sata prođe između 23.000 i 24.000 vozila.

Dodao je da bi se ta trasa od Kuzmina spojila na autoput Beograd - Zagreb, što znači da ona ima i višenamjensku ulogu.

Vjeruje se da će na očekivanom sastanku čelnika Ministarstva komunikacija i prometa BiH sa entitetskim, odnosno, kantonalnim i općinskim vlastima biti uvaženi ekonomski argumenti.

Gluhić smatra da je ta trasa, koja bi išla od Žepča preko Tuzle i spojila se sa Beogradom, jedna od najoptimalnijih.

- Saobraćajna infrastruktura je jedan od pokretača razvoja jednog regiona, a u ovom slučaju ona je od važnosti za BiH - rekao je Gluhić.

Projekt koji bi obuhavatio Tuzlu dobro bi se uklopio u već postojeće projekte na koridoru 5-C.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik