Digitalizacijom do jače privrede

Bez autora
Dec 12 2017

Privredni registar RS biće dopunjen sudskim spisima da bi poslovnim subjektima bila omogućena registracija elektronskim putem, a Vlada Srpske već je zadužila resorna ministarstva da započnu taj posao.Reforma registracije poslovnih subjekata u Srpskoj započela je 2013. godine kroz uvođenje jednošalterskog sistema registracije uz smanjenje troškova, procedura i vremena za registraciju. Jedan od rezultata reforme je i formiranje registra kojim su baze podataka okružnih privrednih sudova, Republičkog zavoda za statistiku i Poreske uprave RS ujednačene.

Digitalizacijom do jače privredePrivredni registar RS biće dopunjen sudskim spisima da bi poslovnim subjektima bila omogućena registracija elektronskim putem, a Vlada Srpske već je zadužila resorna ministarstva da započnu taj posao.

Reforma registracije poslovnih subjekata u Srpskoj započela je 2013. godine kroz uvođenje jednošalterskog sistema registracije uz smanjenje troškova, procedura i vremena za registraciju. Jedan od rezultata reforme je i formiranje registra kojim su baze podataka okružnih privrednih sudova, Republičkog zavoda za statistiku i Poreske uprave RS ujednačene.

Iduća faza reforme je stvaranje mogućnosti registracije poslovnih subjekata elektronskim putem, odnosno onlajn, a jedan od preduslova za to je digitalizacija sudske arhive. Time bi bila postignuta potpuna validnost Privrednog registra RS, a od velikog značaja je da bude obezbijeđena tačnost podataka tokom procesa digitalizacije.

S tim u vezi Ministarstvo pravde RS je, u saradnji sa okružnim privrednim sudovima, utvrdilo da će proces digitalizacije trajati šest mjeseci.

- Potrebno je angažovati šest radnika u pet privrednih sudova za šta je neophodno 40.000 KM. Riječ je o veoma obimnom zadatku. Prema preliminarnim procjenama, postoji oko 13 miliona stranica u svim predmetima koje je potrebno digitalizovati - istakla je službenik za odnose s javnošću Ministarstva pravde RS Sanja Džombić.

Dodala je da digitalizacija sudske arhive registrovanih privrednih subjekata podrazumijeva kompletnu konverziju sudskih spisa iz pisanog u elektronski format, njihovu verifikaciju i vezivanje za konkretni privredni subjekat u jedinstvenom Privrednom registru RS.

- Ovo je važna pretpostavka za validnost Privrednog registra, kao i pretpostavka za pružanje usluga onlajn registracije - naglasila je Džombićeva.

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić napominje da privrednicima svakog dana neko traži različite potvrde. Svako uspostavljanje registra svakako će olakšati poslovanje privrednicima - istakao je Trivić.

Novac

Digitalizacija do sada nije realizovana zbog nedostatka novca, ali u Vladi RS ističu da je sada novac za digitalizaciju gotovo u potpunosti obezbijeđen iz donacije Velike Britanije, a implementacija povjerena Svjetskoj banci.

- Za projekat je potrebno obezbijediti 2,8 miliona iz budžeta za 2018. godinu, a 3,5 miliona KM obezbijeđeno je od donacija. Ministarstvo finansija zaduženo je da u saradnji sa Ministarstvom pravde preraspodijeli novac između pravosudnih institucija da bi bilo obezbijeđeno 40.000 KM za angažovanje kontrolora procesa – kazali su u Vladi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik