Radnu dozvolu može dobiti 620 stranaca, traže se mesari, pekari, građevinci...

Bez autora
Dec 11 2017

Dok se spiskovi nezaposlenih svakim danom povećavaju, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić potpisao je odluku kojom je za narednu godinu planirano izdavanje više od 600 radnih dozvola strancima, i to za radna mjesta za koja postoji ogroman broj kvalificiranih bh. državljana na birou! U „Službenom listu BiH“, naime, objavljena je odluka Vijeća ministara kojom se utvrđuje „godišnja kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2018. godinu“. Ovakva odluka možda i ne bi bila sporna da se radne dozvole izdaju za specifična radna mjesta, odnosno za kadar koji je u deficitu u BiH. Tako se odlukom predviđa izdavanje 620 radnih dozvola za strance, i to za 21 djelatnost. Za Federaciju BiH 370 dozvola, RS 200 i Distrikt Brčko 50.

Radnu dozvolu može dobiti 620 stranaca, traže se mesari, pekari, građevinci...Dok se spiskovi nezaposlenih svakim danom povećavaju, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić potpisao je odluku kojom je za narednu godinu planirano izdavanje više od 600 radnih dozvola strancima, i to za radna mjesta za koja postoji ogroman broj kvalificiranih bh. državljana na birou!

Svi profili

U „Službenom listu BiH“, naime, objavljena je odluka Vijeća ministara kojom se utvrđuje „godišnja kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2018. godinu“.

Ovakva odluka možda i ne bi bila sporna da se radne dozvole izdaju za specifična radna mjesta, odnosno za kadar koji je u deficitu u BiH. Tako se odlukom predviđa izdavanje 620 radnih dozvola za strance, i to za 21 djelatnost. Za Federaciju BiH 370 dozvola, RS 200 i Distrikt Brčko 50.

Najviše dozvola planirano je za „trgovinu naveliko i namalo, popravak motornih vozila i motocikla“, čak 120. Radnu dozvolu iz oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribolova mogu dobiti poljoprivredni radnici, voćari, stočari, peradari, šumari, lovci, ribari...

Iz oblasti prerađivačke industrije traže se mesari, pekari, slastičari, proizvođači mlijeka, prerađivači voća i povrća, ali i direktori i izvršni direktori i inžinjeri svih profila.

Medicinski kadar

Pozamašan je i spisak kada je riječ o djelatnosti građevinarstva. Radne dozvole mogu dobiti građevinski inžinjer, građevinski tehničar, tesar, zidar, moler, betonar, keramičar, armirač...

Velika je paleta i medicinskog kadra koji bi mogao tražiti radne dozvole. Tu su medicinski asistenti, sanitarni tehničari, optičari, zubni tehničari, fizioterapeuti, farmaceutski tehničari, laboranti, medicinski asistenti i tehničari, odgojitelji školske i predškolske djece...

Batleri i buregdžije

Zanimljivo je da radnu dozvolu mogu dobiti i degustatori hrane te buregdžije. U BiH se mogu zaposliti i reditelji, glumci, baletani, zabavljači, razni sportisti, pratioci putnika, stjuardese, domari, batleri...

Kako to radi Hrvatska

Osim BiH, kvote za zapošljavanje stranaca usvojila je i Hrvatska. No, za razliku od nas, Vlada Hrvatske ovom mjerom pokušava nadomjestiti nedostatak svoje radne snage. Oni će sljedeće godine izdati 31.000 radnih dozvola za radnu snagu iz zemalja van EU.

Tako je Vlada Hrvatske ovlastila svoje resorno ministarstvo za otvaranje pregovora sa BiH za potpisivanje bilateralnih sporazuma koji će omogućiti lakše zapošljavanje sezonskih radnika i veći broj od onih koji su predviđeni kvotama za zapošljavanje stranaca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik