Galenika: Iz fabrike odlazi 125 radnika, još oko 150 je višak

Bez autora
Dec 11 2017

Do petka, kada je istekao rok u kome su radnici Galenike mogli da se prijave za dobrovoljni odlazak iz fabrike, za tu opciju odlučilo se 125 radnika, dok je iznad crte koja se smatra optimalnom još gotovo 150 zaposlenih. Prema uslovima koje su početkom prošle nedelje objavili novi vlasnici, predstavnici luksemburške kompanije Elijus, iza koje stoje brazilske firme EMS i Gronin, radnici koji se sada prijave imaće otpremninu od 400 evra po godini staža provedenog u Galenici, ali kako nisu proglašeni i tehnološkim viškovima, oni će moći da se prijave u evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, ali ne i da u narednih godinu dana primaju nadoknadu zbog gubitka posla.

Galenika: Iz fabrike odlazi 125 radnika, još oko 150 je višakDo petka, kada je istekao rok u kome su radnici Galenike mogli da se prijave za dobrovoljni odlazak iz fabrike, za tu opciju odlučilo se 125 radnika, dok je iznad crte koja se smatra optimalnom još gotovo 150 zaposlenih, saznaje Danas iz nezvaničnih izvora.

Prema uslovima koje su početkom prošle nedelje objavili novi vlasnici, predstavnici luksemburške kompanije Elijus, iza koje stoje brazilske firme EMS i Gronin, radnici koji se sada prijave imaće otpremninu od 400 evra po godini staža provedenog u Galenici, ali kako nisu proglašeni i tehnološkim viškovima, oni će moći da se prijave u evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, ali ne i da u narednih godinu dana primaju nadoknadu zbog gubitka posla.

Ovaj potez novih vlasnika je i očekivan, jer je i tenderskim uslovima bilo ograničeno da se broj zaposlenih ne sme spustiti ispod 900, pa je i neposredno pred prodaju takođe bio organizovan jedan krug odlazaka tako da je fabrika nove vlasnike dočekala sa oko 1.150 radnika.

Ono što, međutim, zbunjuje zaposlene, jeste najava ministra privrede Gorana Kneževića da država očekuje od Brazilaca investicije vredne više od 5,5 miliona evra, što bi trebalo da otvori i do 2.500 novih radnih mesta.

To nije jedina dilema koja ovih dana muči radnike te farmaceutske kuće. Brine ih i to što su konsultanti koji su kao predstavnici Elijusa već u Galenici, zvanično najavili da će dovesti svoje kadrove u sektore finansija, nabavki i marketinga i prodaje, dok će proizvodnjom nastaviti da upravlja sadašnji menadžment.

Od Elijusa se, međutim, očekivalo da donese inovativne tehnologije, nove lekove koji bi postali asortiman srpske fabrike. Zato je logična pretpostavka bila da će se glavne promene osetiti upravo u proizvodnim pogonima. Umesto toga, kruži informacija da više od 50 lekova koji do sada nisu bili na tržištu Srbije, a proizvodi ih brazilski EMS, ušlo u proces registracije kod naše Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Time bi se asortiman medikamenata koji stižu iz Galenike proširio, ali fabrika ne bi ovladala i njihovom proizvodnjom. Ove glasine nismo mogli da proverimo u Agenciji za lekove jer, kako su nas obavestili, informacije takve vrste ne saopštavaju.

Radnici sa kojima smo razgovarali kažu da je neobičan "opušten" odnos predstavnika koji se nalaze u Galenici već gotovo mesec dana, a da još nisu popisali magacine niti utvrdili stanje u proizvodnji. Interesuje ih samo broj ljudi na platnom spisku.

Uzgred, ni taj podatak verovatno nije lako utvrditi, jer je država pre prvog kruga prijavljivanja za dobrovoljni odlazak objavila da u Galenici radi oko 1.400 radnika, dok se prema podacima sa prošlogodišnjeg završnog računa u kompaniji vodi više od 1.700 zaposlenih.

Takođe, zaposlenima je pomalo neverovatna čitava transakcija promene vlasnika, jer je na tenderski uslov da se bankama isplati osnovni dug od 25 miliona evra, Elijus dodao još 16 miliona evra. Možda je samo koincidencija, ali upravo toliko iznose zalihe proizvedenih lekova, bez vrednosti sirovina i ambalaže, tvrde radnici.

Taj podatak, kao ni odgovore na druga pitanja, nismo mogli da dobijemo iz fabrike. Najpre je početkom nedelje osoba zadužena za odnose sa medijima poručila preko sekretarice da pitanja pošaljemo mejlom "kako bi se uštedelo na vremenu" jer je ona bila na sastanku, sledećeg dana je takođe imala sastanak, a potom smo dobili informaciju da je "uzela nekoliko dana odmora".

Postavljen novi Nadzorni odbor

Početkom meseca u Galenici su izvršene i promene u sastavu Nadzornog odbora, u koji su ušli predstavnici novih vlasnika. Prema podacima sa APR-a, 4. decembra počeo je da teče mandat dvojici Brazilaca, Jorgeu Albertu Kosta de Silvi i Diegu Kasimiru de Oliveiri, Nemcu Rajnhardu Andreasu dr Nordmanu, kao i Žarku Milićeviću, predsedniku Komisije za HoV, i Danilu Cicmilu, savetniku predsednika Aleksandra Vučića koji je istovremeno i predsednik Nadzornog odbora Fijat Krajsler automobili Srbija, zatim član NO Er Srbije i arapsko-srpske firme Al Ravafed, ali ni na jednoj od tih funkcija ne prima nadoknadu.

Komisija ima odgovore

Iako u Ministarstvu privrede naš list prošlog meseca nije mogao da dobije odgovor na pitanje ko su pravi vlasnici Elijusa, luksemburške firme koja je kupila Galeniku "jer su ispitivali samo EMS koji ispunjava tenderske uslove" a ne i suvlasnika, takođe brazilsku firmu Gronin.

Međutim, Komisija za zaštitu konkurencije, koja je odobrila transakciju preuzimanja, iako u svom izveštaju to nije navela, odgovorila je na pitanje Danasa. "Na osnovu javno dostupnih informacija, krajnji kontrolor Gronin Pharma Participacoes S/A je Carlos Eduardo Sanchez, koji je vlasnik i EMS S/A", navodi se u odgovoru Komisije uz napomenu da je odobrenje dato na osnovu prijave u kojoj je EMS-a izjavio da ni ta kompanija niti firme povezane sa njom nisu ostvarili ni direktan ni indirektan prihod na tržištu Srbije u prošloj godini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik