Propisi "kvare" rakiju

Bez autora
Dec 11 2017

Država provlači proizvođače rakija kroz gusto sito. Prema izmenama Pravilnika o sadržini, vrsti podataka i načinu vođenja registra proizvođača alkoholnih pića, Poreska uprava traži od proizvođača da daju podatke o kapacitetima za proizvodnju na šestomesečnom nivou. Kako su shvatili da taj podatak ne mogu ni tehnolozi da im daju, jer u preradi rakije prvih pola godine nema prerade a u drugih šest meseci ima, doneto je prelazno rešenje da proizvođači moraju do 30. novembra da pošalju spisak sudova i zapreminske kapacitete. Posle tog roka poreznici sa lokala obilaze registrovane proizvođače, provere to što su oni prijavili, i tek posle toga, kada povratna informacija stigne do Ministarstva finansija, proizvođači rakija mogu da kupe akcizne markice.

Propisi "kvare" rakijuDržava provlači proizvođače rakija kroz gusto sito. Prema izmenama Pravilnika o sadržini, vrsti podataka i načinu vođenja registra proizvođača alkoholnih pića, Poreska uprava traži od proizvođača da daju podatke o kapacitetima za proizvodnju na šestomesečnom nivou.

Kako su shvatili da taj podatak ne mogu ni tehnolozi da im daju, jer u preradi rakije prvih pola godine nema prerade a u drugih šest meseci ima, doneto je prelazno rešenje da proizvođači moraju do 30. novembra da pošalju spisak sudova i zapreminske kapacitete.

Posle tog roka poreznici sa lokala obilaze registrovane proizvođače, provere to što su oni prijavili, i tek posle toga, kada povratna informacija stigne do Ministarstva finansija, proizvođači rakija mogu da kupe akcizne markice.

Mnogi od njih su sada u problemu, jer je ovo period godine kada se roba najviše traži, a od 1. decembra niko od njih ne može do akciznih markica jer prve inspektore mogu da očekuju tek polovinom meseca.

- To što je Poreska uprava tražila nije bilo realno, pa smo na sastanku s njima dogovorili neko prelazno rešenje, da im se pošalju zapremina sudova i kapaciteti proizvođača - kaže Ivan Urošević, predsednik Grupacije proizvođača rakije.

- A, te podatke već ima Ministarstvo poljoprivrede, jer oni vode evidenciju o nama, što je Poreskoj upravi nadohvat ruke i mogli su od njih da traže podatke.

Prvobitna želja Poreske uprave da dođe do podatka o kapacitetima za šestomesečnu proizvodnju nije bila ostvariva, jer je teško to predvideti, zato što zavisi od samog voća, šta će se preraditi i kako.

- Uredba sada predviđa da poreski inspektori imaju 60 dana da dođu do proizvođača i utvrde verodostojnost izjave koja je data pod punom krivičnom odgovornošću. Ono što je najgore jeste da sami prizvođači nisu ni znali da od 1. decembra neće moći da kupe akcizne markice, sve dok se ta kontrola ne završi. Mnogi od njih sada ne mogu da puštaju robu u promet, jer ih je država zakočila. Sledeće nedelje imamo sastanak sa nadležnima u PKS i oni su najavili da će uputiti protesnu notu - ističe Urošević.

Blokada u sezoni

Proizvođači se pitaju zbog čega je to baš sada urađeno, jer je "puna" sezona, pa može doći do prestanka prodaje domaće rakije.

- Ovu situaciju koriste uvoznici stranog alkoholnog pića - kaže naš sagovornik. - Nama je onemogućeno da legalno prodajemo i legalno kupimo akcizne markice, što direktno ide na štetu države i domaćih proizvođača.

Zna se da je proizvodnja rakije u Srbiji najvećim delom u sivoj zoni, stimuliše se ilegalna prodaja rakije iz kućne radinosti, koja nije oporezovana i nije plaćena akciza. A onaj ko izvršava sve obaveze ne može da nabavi akcizu i državi plati što joj sleduje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik