U Srbiji sve manje POS terminala

Bez autora
Dec 11 2017

U ovoj godini broj POS terminala u Srbiji smanjio se sa 84.412 na 72.521. To je manje za 14 odsto, saopštiila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj. Kako bi se prepolovili redovi na šalterima institucija u Srbiji, potrebno je dodatno uvođenje POS terminala kako bi se građanima omogućilo elektronsko plaćanje taksi i naknada te obaveze odlaska u poštu i banke radi donošenja uplatnice, ocenjuje NALED. Uvođenje POS terminala dalo bi priliku građanima da odmah na šalteru plate taksu i kao potvrdu plaćanja dobiju kartični slip, objašnjavaju u ovoj organizaciji. Time bi se, kažu, iz igre izbacile uplatnice kojima može da se manipuliše uplatom manjeg iznosa i naknadnim dopisivanjem cifara. Srbija bi se ovim rešenjem našla u sve većoj grupi zemalja koje nude podsticaje za korišćenje bezgotovinskih plaćanja.

U Srbiji sve manje POS terminalaU ovoj godini broj POS terminala u Srbiji smanjio se sa 84.412 na 72.521. To je manje za 14 odsto, saopštiila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj.

Kako bi se prepolovili redovi na šalterima institucija u Srbiji, potrebno je dodatno uvođenje POS terminala kako bi se građanima omogućilo elektronsko plaćanje taksi i naknada te obaveze odlaska u poštu i banke radi donošenja uplatnice, ocenjuje NALED.

"Uvođenje POS terminala dalo bi priliku građanima da odmah na šalteru plate taksu i kao potvrdu plaćanja dobiju kartični slip", objašnjavaju u ovoj organizaciji.

Time bi se, kažu, iz igre izbacile uplatnice kojima može da se manipuliše uplatom manjeg iznosa i naknadnim dopisivanjem cifara.

"Srbija bi se ovim rešenjem našla u sve većoj grupi zemalja koje nude podsticaje za korišćenje bezgotovinskih plaćanja", kažu u NALEDU.

Da je potencijal veliki, dodaju, pokazuje podatak da je u našoj zemlji dosad izdato 7.022.398 debitnih i kreditnih kartica, ali se skoro polovina ne koristi, a i mnoge aktivne služe samo za podizanje novca s bankomata.

Nove kartice se, kažu, i dalje odobravaju umesto da se radi na povećanju prihvatne mreže gde je trend suprotan. S druge strane, navode, od januara do oktobra broj sajtova koji primaju uplate povećan je 70 odsto, sa 354 na 604.

Takođe, kako ističu, broj osoba koje plaćaju putem mobilnog telefona u odnosu na septembar prošle godine povećan je sa 650.000 na milion, a broj korisnika internet plaćanja sa 1,5 na 1,8 miliona", pokazuje analiza NALEDA.

Analiza koju je NALED sproveo u okviru projekta "Podrška Vladi Srbije u suzbijanju sive ekonomije" u saradnji s Nemačkom razvojnom saradnjom pokazala je da sve više država stimuliše napuštanje keša umanjenjem PDV-a za elektronska plaćanja, isplatom plata i penzija isključivo na račune, uvođenjem POS terminala na šaltere i subvencionisanjem njihove nabavke, kao i ukidanjem kovanica i najvećih novčanica.

"Bezgotovinska plaćanja omogućavaju da transakcija bude evidentirana i vidljiva poreskim organima čak i kada račun nije izdat i veoma su važna za smanjenje troškova države za izradu i upravljanje gotovinom, suzbijanje korupcije i kriminala i povećanje poreskih prihoda. Važna su i zbog nižih troškova i komfora koji nude građanima i privredi", kaže Birger Nere, viši vođa projekta Nemačke razvojne saradnje "Reforma javnih finansija".

Podaci kažu da, na primer, Koreja umanjuje PDV za 2 odsto pri upotrebi kartica. Japan i Meksiko subvencionišu nabavku POS terminala dok zemlje EU smanjuju iznos iznad kojeg ne sme da se plaća kešom (Španija na 2.500 evra, Francuska i Italija na 1.000, a Grčka do 500 evra).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik