Republika Srpska potpisala sporazum o izgradnji Termoelektrane Gacko 2

Bez autora
Dec 12 2017

Republika Srpska je korak bliže početku izgradnje termoelektrane Gacko 2, jer je pronašla partnere iz Kine s kojima kreće u realizaciju najvećeg projekta od kraja rata pa naovamo. Danas je u Banjaluci, u ime Vlade RS, Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, s kompanijama "China Machinery Engineering Corporation" i "Emerging Market Power Fund" potpisao ugovor koji predviđa osnivanje zajedničke kompanije koja će raditi na izgradnji ovog energetskog objekta. Nova termoelektrana imala bi instalisanu snagu od 350 megavata, a koštala bi oko milijardu maraka i nakon puštanja u rad zamijenila bi postojeću, koja je dotrajala i svake godine iziskuje sve više novca. Nakon potpisivanja opšteg ugovora krenućemo intenzivno u aktivnosti. Partner sa naše strane je matično preduzeće 'Elektroprivreda RS' i potpuno sam uvjeren da ona ima kapacitete u kadrovima koji će biti u stanju da s kineskim partnerima realizuju ovaj projekat, kazao je Đokić.

Republika Srpska potpisala sporazum o izgradnji Termoelektrane Gacko 2Republika Srpska je korak bliže početku izgradnje termoelektrane Gacko 2, jer je pronašla partnere iz Kine s kojima kreće u realizaciju najvećeg projekta od kraja rata pa naovamo.

Danas je u Banjaluci, u ime Vlade RS, Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, s kompanijama "China Machinery Engineering Corporation" i "Emerging Market Power Fund" potpisao ugovor koji predviđa osnivanje zajedničke kompanije koja će raditi na izgradnji ovog energetskog objekta.

Nova termoelektrana imala bi instalisanu snagu od 350 megavata, a koštala bi oko milijardu maraka i nakon puštanja u rad zamijenila bi postojeću, koja je dotrajala i svake godine iziskuje sve više novca.

"Nakon potpisivanja opšteg ugovora krenućemo intenzivno u aktivnosti. Partner sa naše strane je matično preduzeće 'Elektroprivreda RS' i potpuno sam uvjeren da ona ima kapacitete u kadrovima koji će biti u stanju da s kineskim partnerima realizuju ovaj projekat", kazao je Đokić.

Prema njegovim riječima, u zajedničkom preduzeću, koje bi trebalo da bude osnovano najkasnije za 12 mjeseci, većinski udio od 51 odsto bi imali kineski partneri, dok bi "Elektroprivreda" učestvovala sa 49 odsto. Nakon toga kreće se u stvaranje pretpostavki za finansiranje projekta, a kako je Đokić pojasnio, to je posao kineske strane.

"To je bio početni uslov kada smo ulazili u ovaj posao. Kada će radovi početi, zasad je nemoguće reći, ali u našem interesu je da to počne naredne godine", kazao je ministar.

Mu Juši, direktor za investicije u preduzeću "Emerging Market Power Fund", vjeruje da će realizacija projekta imati veliki značaj kako za RS, tako i za Gacko.

"Naše dvije kompanije imaju bogato iskustvo i prisutne su na području centralne i istočne Evrope. Vjerujem da ćemo, s obzirom na podršku koju imamo od predsjednika RS, zadovoljiti očekivanja", kazao je on.

Milorad Dodik, predsjednik RS, kazao je kako je svima jasno da je tehnološki vijek stare termoelektrane u Gacku pri kraju, a da se ogroman novac ulaže u saniranje i održavanje, pa je krajnje vrijeme da se krene u izgradnju nove.

"Vjerujem da izgradnja ove termoelektrane znači novu energetsku sigurnost i bezbjednost RS, obezbjeđivanje dugoročnog procesa eksploatacije uglja i električne energije na tom prostoru i novih radnih mjesta. Želim da zahvalim kompanijama i njihovom rukovodstvu što su mi bili veoma dobri domaćini prilikom moje posjete Kini, gdje smo razgovarali upravo o ovom projektu i drago mi je da sam jedan od učesnika od početka ideje do ovog prvog ugovora", kazao je Dodik.

Zahvalio je Kini i njenom predsjedniku za inicijativu "Jedan pojas jedan put", a kojom je određena politika podrške razvoju 16 zemalja srednje i jugoistočne Evrope, a u kojoj je RS već realizovala projekat koji se odnosi na Termoelektranu u Stanarima.

RS je, poručuje Dodik, na ovaj način pokazala da je dosljedna ranije utvrđenoj politici investicija u elektroprivredu i njeno osposobljavanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik