U 2017. godini 532 nezaposlene osobe u Sarajevu pokrenule privatni biznis

Bez autora
Dec 12 2017

U proteklih jedanaest mjeseci ove godine JU "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" posredovala je u zapošljavanju 18.478 nezaposlenih osoba. Poslodavci su najviše zapošljavali nezaposlene osobe sa srednjom stručnom spremom i KV stručnom spremom.Kako je saopćeno iz ove Službe, u protekloj godini 4.447 osoba sa visokom stručnom spremom je također pronašlo zaposlenje. Među zaposlenim u KS su i 532 osobe koje su pokrenule privatni biznis. U navedenom broju zaposlenih nalazi i 687 osoba koje su posao dobile putem programa.

U 2017. godini 532 nezaposlene osobe u Sarajevu pokrenule privatni biznisU proteklih jedanaest mjeseci ove godine JU "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" posredovala je u zapošljavanju 18.478 nezaposlenih osoba. Poslodavci su najviše zapošljavali nezaposlene osobe sa srednjom stručnom spremom i KV stručnom spremom.

Kako je saopćeno iz ove Službe, u protekloj godini 4.447 osoba sa visokom stručnom spremom je također pronašlo zaposlenje. Među zaposlenim u KS su i 532 osobe koje su pokrenule privatni biznis.

U navedenom broju zaposlenih nalazi i 687 osoba koje su posao dobile putem programa.

Na tržištu rada najtraženiji su bili vozači, prodavači, gimnazijalci, ekonomski tehničari, te diplomirani ekonomisti, pravnici i diplomirani socijalni radnici.

"Posebnu pažnju Služba za zapošljavanje KS posvetila je u ovoj godini i zapošljavanju mladih, nezaposlenih osoba, koji su evidentno ugrožena grupa na tržištu rada. Naime, Služba je veliki dio svojih aktivnosti usmjerila na programe kao što su Program sufinsiranje pripravnika, Prvo radno iskustvo, Program sufinasiranje zapošljavanja, Zlatna značka, Program 'Klub za traženje posla' i Program sufinansiranja zapošljavanja", kazali su iz Službe.

U ukupnoj nezaposlenosti udio nezaposlenih osoba do 25 godina je 8.512 ili 12,81 posto, a najbrojniji su sa završenom srednjom stručnom spremom. Nezaposlenih osoba sa visokom stručnom spremom je 13,8 posto.

"Kada su mladi u pitanju, situacija je takva da postoji određeni broj mladih osoba - programeri, menadžeri prodaje, web dizajneri i doktori specijalisti, koje poslodavci stalno traže i mladi koji se najčešće obrazuju za suficitarne kategorije poslova. Oni su već nekoliko godina nezaposleni, poprilično demoralisani i apatični, i gube stečene vještine, znanja i samopouzdanje. Putem šest Klubova za traženje posla, koji su otvoreni u saradnji sa švicarskim Projektom zapošljavanja mladih -YEP , radi se sa ovom populacijom, kako bi iz druge kategorije prešli u prvu i lakše se zaposlili", kažu u Službi.

U Klubu im se pruža kontinuirana stručna pomoć u cilju savladavanja tehnika i vještina neophodnih za aktivno traženje posla, kao i podizanje samopouzdanja i nivoa kompetentnosti. Također kroz programe prekvalifikacije i dokvalifikacije Služba nastoji smanjiti tu neusklađenost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik