U izgradnju puteva 2018. planira se uložiti blizu 300 miliona KM

Bez autora
Dec 12 2017

Parlament FBiH je prošle sedmice usvojio Rebalans budžeta za 2017. godinu i Nacrt budžeta za 2018., a to je prema riječima premijera Fadila Novalića dobar znak i pokazatelj da će se u 2018. godini u Federaciji BiH realizirati neki od kapitalnih infrastrukturnih projekata. Rebalans za 2017. sadrži kapitalni transfer JP Autoceste FBiH u iznosu od 107 miliona KM, koji će biti usmjeren na izgradnju brze ceste Lašva – Nević Polje i dionicu autoceste mostarska zaobilaznica Sjever i Jug. Budžet za 2018. predviđa, pak, da 183 miliona KM putem Federalnog ministarstva prometa i komunikacija bude usmjereno za izgradnju autocesta i brzih cesta. Radi se o pravcima Sarajevo-Goražde, Tuzla-Žepče, Sarajevskoj transferzali i Zaobilaznici Mostar.

U izgradnju puteva 2018. planira se uložiti blizu 300 miliona KMParlament FBiH je prošle sedmice usvojio Rebalans budžeta za 2017. godinu i Nacrt budžeta za 2018., a to je prema riječima premijera Fadila Novalića dobar znak i pokazatelj da će se u 2018. godini u Federaciji BiH realizirati neki od kapitalnih infrastrukturnih projekata.

Rebalans za 2017. sadrži kapitalni transfer JP Autoceste FBiH u iznosu od 107 miliona KM, koji će biti usmjeren na izgradnju brze ceste Lašva – Nević Polje i dionicu autoceste mostarska zaobilaznica Sjever i Jug.

Budžet za 2018. predviđa, pak, da 183 miliona KM putem Federalnog ministarstva prometa i komunikacija bude usmjereno za izgradnju autocesta i brzih cesta. Radi se o pravcima Sarajevo-Goražde, Tuzla-Žepče, Sarajevskoj transferzali i Zaobilaznici Mostar.

"Najbitnije stavke koje donose Rebalans budžeta za 2017. i Nacrt budžeta za 2018. godinu odnose se na povećanje rashoda za kapitalne investicije, odnosno ulaganja Federacije u infrastrukturne projekte. Ja sam to najavio još polovinom ove godine. Vlada Federacije smatra da je unapređenje infrastrukture od presudnog značaja za razvoj naše privrede i otvaranje novih radnih mjesta, zato smo odlučili da upravo u infrastrukturu uložimo novac iz klirinškog duga i akumulirane dobiti javnih preduzeća i drago mi je što je ovo naše opredeljenje prošle sedmice dobilo podršku Federalnog parlamenta", kazao je za Klix.ba premijer Fadil Novalić.

Tako bi se izgradnja dionica brze ceste Lašva-Nević Polje trebala finansirati od naplaćenog klirinškog duga u iznosu od 100 miliona KM. Zatim, projekt izgradnje ceste prema Goraždu, gdje je planirana gradnja tunela dužine 5,5 kilometara trebao bi se finansirati od akumulirane dobiti BH Telecoma u iznosu od 70 miliona KM. Za taj projekt nije potrebno sprovoditi nikakvu eksproprijaciju te se odmah može pristupiti radovima.

Za Mostarsku zaobilaznicu potrebno je blizu 20 miliona KM, a Vlada FBiH planira novac osigurati iz tri izvora i to 10 miliona od BH Telecoma, sedam miliona od klirinškog duga i tri miliona od akumulirane dobiti Elektroprivrede HZHB.

Za sarajevsku Prvu transverzalu neophodno je 35 miliona KM, a planirano je da se 10 miliona osigura od BH Telecoma, a 25 od akumulirane dobiti Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Kada je riječ o cesti od Žepča prema Tuzli, završen je idejni projekt te bi sada trebao uslijediti proces eksproprijacije. Planirano je da se taj projekt finansira tako što će se uzeti 63 miliona KM akumulirane dobiti od Elektroprivrede BiH i dva miliona od EPHZHB.

Novalić poručuje da cestovna infrastruktura nije jedino u šta će se ulagati.

"Rebalansom je dodatnih 7,5 miliona KM usmjereno u izgradnju infrastrukture na aerodromima u Mostaru, Tuzli i Bihaću, a dodatna sredstva za ove aerodrome predviđena su i u budžetu za 2018. Ulagat ćemo i u željeznički saobraćaj. Planirana je daljnja podrška Željeznicama Federacije, planirana su ulaganja u elektrifikaciju željezničke pruge, tačnije dionice Bihać – Blatina kako bi ona bila puštena u funkciju tokom 2018. godine", obećava Novalić.

Sve ove projekte vlasti obećavaju građanima godinama. U međuvremenu, mnogo toga je uslovljneo političkom situacijom, konstantnim krizama, neradom parlamenta i još mnogo toga. Ipak, premijer Novalić smatra da je ekonomska kriza iza nas i da će planirani projekti biti realizirani.

"Moram ovdje napomenuti da su svi nabrojani infrastrukturni projekti već pripremljeni i u njihovu realizaciju možemo krenuti odmah. Naravno, Vlada FBiH je i dalje čvrsto opredijeljena za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o akcizama kako bi se omogućila implementacija pokrenutih kreditnih aranžmana kod međunarodnih finansijskih institucija kroz JP Autoceste Federacije. Iskreno se nadam da ćemo već ove sedmice uspjeti završiti i ovu nepotrebno ispolitizovanu raspravu o putarinama te da će naredne godine, osim na putnim pravcima koje sam nabrojao - krenuti i daljnji radovi na koridoru 5C", zaključio je Novalić u razgovoru za Klix.ba

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik