U BiH 2016. najviše se investiralo u trgovinu, Hrvatska uložila 119 miliona KM

Bez autora
Dec 12 2017

Podaci iz Informacije u oblasti stranih direktnih investicija u BiH pokazuju da je prošle godine u našu zemlju najviše investirala Republika Hrvatska. Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u srijedu će razmatrati Informaciju o stanju u oblasti direktnih stranih investicija u BiH koju je državnom zakonodavnom organu dostavila Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH. Zemlje koje su u BiH u 2016. godini najviše investirale su Hrvatska sa 119 miliona KM, Austrija sa 74 miliona KM i Ujedinjeni Arapski Emirati sa 66 miliona KM. Značajnija povećanja kapitala (više od 20 miliona KM) registrovale su Velika Britanija (52 miliona KM), Holandija (51 milion KM), Luksemburg (44 miliona KM), Slovenija (42 miliona KM), Saudijska Arabija (34 miliona KM), Turska (30,1 miliona KM), Kuvajt (29,5 miliona KM) i Italija (26 miliona KM).

U BiH 2016. najviše se investiralo u trgovinu, Hrvatska uložila 119 miliona KMPodaci iz Informacije u oblasti stranih direktnih investicija u BiH pokazuju da je prošle godine u našu zemlju najviše investirala Republika Hrvatska.

Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u srijedu će razmatrati Informaciju o stanju u oblasti direktnih stranih investicija u BiH koju je državnom zakonodavnom organu dostavila Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

Zemlje koje su u BiH u 2016. godini najviše investirale su Hrvatska sa 119 miliona KM, Austrija sa 74 miliona KM i Ujedinjeni Arapski Emirati sa 66 miliona KM. Značajnija povećanja kapitala (više od 20 miliona KM) registrovale su Velika Britanija (52 miliona KM), Holandija (51 milion KM), Luksemburg (44 miliona KM), Slovenija (42 miliona KM), Saudijska Arabija (34 miliona KM), Turska (30,1 miliona KM), Kuvajt (29,5 miliona KM) i Italija (26 miliona KM).

"Zemlje koje su imale najveće povećanje vlasničkih udjela u 2016. godini su bile Austrija (98,8 miliona KM) i Hrvatska (59,2 miliona KM)", piše u Informaciji u oblasti stranih direktnih investicija u BiH.

Negativne iznose investicije u 2016. godini imale su Rusija (-51 milion KM), Švicarska (-17 miliona KM), Sjedinjene Američke Države (-11 miliona KM) i Srbija (-8 miliona KM). Iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH navode da je po komponenti vlasničkih udjela najveće smanjenje registrovano za Italiju (-6 miliona KM).

"Negativan iznos investicija za pojedinu zemlju ne znači nužno i povlačenje kapitala ili smanjenje aktivnosti za pojedine kompanije u BiH, već može predstavljati i prijenos vlasničkih udjela s jednog osnivača na drugog (ako je negativna vrijednost u okviru vlasničkih udjela), obaveze investitora po osnovu ranijih zaduženja (ostali kapitali) ili poslovanje s gubitkom kompanije s većinskim stranim kapitalom (zadržane garancije)", ističu iz FIPA-e.

U 2016. godini najviše stranih investicija registrovano je u djelatnostima (klasifikacija NACE Rev 2) trgovina na veliko i malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima (148,8 miliona KM), finansijske uslužne djelatnosti osim osiguranja i penzionih fondova (139 miliona KM), proizvodnja duhanskih proizvoda (67,7 miliona KM), proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda sa 49,3 miliona KM, telekomunikacije (34,2 miliona KM), proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (26,8 miliona KM) i proizvodnja pića (23,3 miliona KM).

Najznačajnije povećanje vlasničkih udjela registrovano je u okviru djelatnosti finansijske uslužne djelatnosti osim osiguranja i penzionih fondova (120,3 miliona KM).

Značajniji negativni iznosi direktnih stranih investicija su registrovani u okviru djelatnosti proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-58,1 miliona KM), proizvodnja papira i proizvoda od papira (-23,3 miliona KM) i poslovanje nekretninama (-21,5 miliona KM).

Najznačajnije smanjenje vlasničkih udjela registrovano je u okviru djelatnosti poslovanja nekretninama (-43,1 miliona KM).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik