Još četiri runde prebijanja dugova

Bez autora
Dec 13 2017

Privrednici i javni sektor u RS do sada su prebili više od pola milijarde maraka obaveza, a u idućoj godini imaće mogućnost da dugovanja dodatno smanje kroz nove četiri multilateralne kompenzacije i cesije.Vlada RS je na posljednjoj sjednici odredila datume održavanja multilateralnih kompenzacija i cesija i zakazala ih za januar, april, jul i oktobar 2018. godine. Prva kompenzacija na Banjalučkoj berzi biće održana 23. januara, druga 24. aprila, treća 24. jula, dok je posljednja zakazana za 23. oktobar 2018. godine. Dvije godine od donošenja Zakona o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije prebijeno je 553 miliona KM obaveza.

Još četiri runde prebijanja dugovaPrivrednici i javni sektor u RS do sada su prebili više od pola milijarde maraka obaveza, a u idućoj godini imaće mogućnost da dugovanja dodatno smanje kroz nove četiri multilateralne kompenzacije i cesije.

Vlada RS je na posljednjoj sjednici odredila datume održavanja multilateralnih kompenzacija i cesija i zakazala ih za januar, april, jul i oktobar 2018. godine. Prva kompenzacija na Banjalučkoj berzi biće održana 23. januara, druga  24. aprila, treća 24. jula, dok je posljednja zakazana za 23. oktobar 2018. godine.

Dvije godine od donošenja Zakona o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije prebijeno je 553 miliona KM obaveza.

- Time je značajno smanjena nelikvidnost privatnog i javnog sektora. Poslovni subjekti su kroz ovaj sistem uspjeli naplate dio potraživanja, koja godinama ranije nisu mogla biti redovno izmirena. U prosjeku je u svakoj kompenzaciji 930 učesnika iz realnog i javnog sektora uspijevalo da prebije obaveze i potraživanja - navelo je Ministarstvo finansija RS.

U ovoj godini u četiri kompenzacije prebijeno je 196 miliona KM obaveza i potraživanja, što je više nego godinu ranije.

- Ti podaci pokazuju da i dalje vlada veliko interesovanje za multilateralne kompenzacije i cesije. Poslovni subjekti zadovoljni su ovim sistemom jer im omogućava da naplate potraživanja i samim tim znatno olakša poslovanje - kazali su u Ministarstvu finansija RS.

Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije usvojen je 2014. godine na zahtjev Privredne komore RS. Samo dvije godine kasnije zakon je pretrpio izmjene i kako bi na osnovu iskustava iz prve obavezne multilateralne kompenzacije, koja je održana u oktobru 2015. godine, bio unapređen kompletan sistem.

- Naš cilj je bio da kroz multilateralne kompenzacije smanjimo nelikvidnost privrede i uspjeli smo u tome. Dodatnim uključenjem aktera iz javnog sektora rezultati bi bili još i bolji. Dobro bi bilo da u sistem prebijanja dugova budu uvršćena i preduzeća iz FBiH jer naši privrednici sa njima posluju u velikom obimu - kazao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Sistem multilateralne kompenzacije zasnovana je na prijavljivanju obaveza i potraživanja, a iako je to zakonska obaveza mnogi subjekti i dalje izbjegavaju da prijave obaveze čime su umanjeni i efekti prebijanja dugova. Poreska uprava RS zadužena je za kontrolu prijavljivanja obaveza i ima na raspolaganju kaznene mjere, ali ni one nisu zaživjele u praksi u punom obimu.

Termini kompenzacija u 2018. godini

Prva - 23. januar

Druga - 24. april

Treća - 24. jul

Četvrta -23. oktobar

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik