Papirne fakture odlaze u prošlost

Bez autora
Dec 13 2017

Vlada Republike Srbije saopštila je danas da je učinila još jedan korak u pravcu efikasnijeg, racionalnijeg i jeftinijeg poslovanja jer računovodstvene isprave, uključujući fakture, ne moraju da se štampaju, niti da sadrže pečat i potpis.Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar finansija Dušan Vujović potpisali su danas Objašnjenje u vezi sa izdavanjem i knjiženjem računa u papirnom i elektronskom obliku bez upotrebe pečata i potpisa. Objašnjenjem, koje će biti dostavljeno nadležnim organima i institucijama, definisano je da pravna lica i preduzetnici mogu izdavati fakture u papirnom ili elektronskom obliku.

Papirne fakture odlaze u prošlostVlada Republike Srbije saopštila je danas da je učinila još jedan korak u pravcu efikasnijeg, racionalnijeg i jeftinijeg poslovanja jer računovodstvene isprave, uključujući fakture, ne moraju da se štampaju, niti da sadrže pečat i potpis.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar finansija Dušan Vujović potpisali su danas Objašnjenje u vezi sa izdavanjem i knjiženjem računa (faktura) u papirnom i elektronskom obliku bez upotrebe pečata i potpisa.

Objašnjenjem, koje će biti dostavljeno nadležnim organima i institucijama, definisano je da pravna lica i preduzetnici mogu izdavati fakture u papirnom ili elektronskom obliku.

Ključno pojašnjenje odnosi se na to da nije obavezno štampanje fakture koja je izvorno nastala u elektronskom obliku, niti da se na eventualno odštampan dokument stavlja otisak pečata kako bi se smatrao validnim.

Elektronska faktura je validna u elektronskom obliku, bez potpisa i pečata, ne mora da se štampa i ne mora da se šalje poštom.

Faktura koja je izvorno nastala u papirnom obliku, ne mora da sadrži pečat i potpis odgovornog lica. Faktura koja je nastala u elektronskom obliku ili digitalizacijom, takođe ne mora biti potpisana elektronskim potpisom.

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je tim povodom da se primenom ovog propisa eliminišu veliki nepotrebni troškovi i olakšava poslovanje, naglasivši da ušteda novca, papira i vremena znači brže, efikasnije i racionalnije poslovanje, u skladu sa savremenim standardima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik