Milijarda za stanogradnju

Bez autora
Dec 13 2017

Milijarda dinara biće obezbeđena budžetom za iduću godinu, na ime podrške kupcima prvog stana, najavio je u sredu u skupštini ministar za finansije Dušan Vujović. Iako ovakav vid podrške nije bio prvobitno sadržan u izvornom Predlogu zakona o budžetu, on je dobio zeleno svetlo skupštinskog odbora za finansije.Pitali ste gde se nalaze sredstva namenjena za podržavanje cele oblasti stanogradnje - mi smo na odboru imali amandman koji je već usvojen i postao je sastavni deo predloga o kom će se diskutovati, rekao je ministar finansija odgovarajući na primedbu šefa poslaničke grupe SDS Marka Đurišića da se u Skupštini već tri dana sluša od poslanika vladajuće koalicije o stvarima kojih nema u budžetu za 2018, na primer, stanovima od 500 evra po kvadratu, koji će se graditi u narednih 10 godina.

Milijarda za stanogradnjuMilijarda dinara biće obezbeđena budžetom za iduću godinu, na ime podrške kupcima prvog stana, najavio je u sredu u skupštini ministar za finansije Dušan Vujović. Iako ovakav vid podrške nije bio prvobitno sadržan u izvornom Predlogu zakona o budžetu, on je dobio zeleno svetlo skupštinskog odbora za finansije.

- Pitali ste gde se nalaze sredstva namenjena za podržavanje cele oblasti stanogradnje - mi smo na odboru imali amandman koji je već usvojen i postao je sastavni deo predloga o kom će se diskutovati - rekao je ministar finansija odgovarajući na primedbu šefa poslaničke grupe SDS Marka Đurišića da se u Skupštini već tri dana sluša od poslanika vladajuće koalicije o stvarima kojih nema u budžetu za 2018, na primer, stanovima od 500 evra po kvadratu, koji će se graditi u narednih 10 godina.

Vujović je objasnio da je reč o predviđenih milijardu dinara za Nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita - NKOSK, "upravo za podržavanje finansiranja kod prvih stanova, što će biti predmet diskusije".

- Gde će, pretpostavljam, većina onih kojima su namenjeni jeftini stanovi od 500 evra po kvadratu da bude kvlifikovana za tu vrstu pomoći - dodao je Vujović.

Podsetimo, gradnju jeftinijih stanova namenjenih pripadnicima vojske, policije, kao i naučnicima i mladim bračnim parovima, najavio je 4. decembra predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Gradnja ovih stanova trebalo bi da počne na proleće i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu i Vranju. Najpovoljnija cena kvadrata biće u Vranju, ispod 500 evra, dok će u prestonici cena biti između 550 i 580 evra. Za izgradnju oko dva miliona kvadrata, koliko se očekuje, učešće države biće 250 miliona evra.

U većini gradova na raspolaganju za gradnju su lokacije nekadašnjih kasarni. Kada je reč o Beogradu, ovi kvadrati gradiće se između Poljoprivrednog gazdinstva "7. jul" i naselja Dr Ivan Ribar na Novom Beogradu, u Makiškom polju i na levoj obali Dunava u Borči na placevima "Poljoprivrednog kombinata Beograd".

Cena kvadrata

Prema DoMeksu - indeksu cena nepokretnosti u Srbiji, najskuplji je kvadrat u Beogradu. U trećem tromesečju ove godine stanovi su se u beogradskoj oblasti prodavali po ceni od 1.156,4 evra po kvadratu. Istovremeno, u Novom Sadu je kupoprodajna cena bila 901,5 evra, Nišu 738,07 evra, Kragujevcu 781,44 evra, Kraljevu 642,42 evra i Vranju 596,33 evra po kvadratu. Ovaj indeks, inače, prikazuje cene po kojima se zaista i trgovalo u pomenutom periodu.

Placevi

U Nišu se za ovu stanogradnju razmatraju tri lokacije: jedna na Ledenoj steni, druga u naselju Stevan Sinđelić i treća između Bulevara Nikole Tesle i Somborskog bulevara. Prema navodima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, najpogodnija lokiacija, koja je planski podržana, odrediće se u razgovorima gradskih vlasti i vojske i policije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik