Kakanjski poljoprivrednici će proizvoditi feferone za njemačku kompaniju

Bez autora
Dec 14 2017

U Kaknju je danas ugovore o proizvodnji zelenih feferona potpisalo 30 poljoprivrednih proizvođača, koji će kompletnu proizvodnju prodavati njemačkoj kompaniji „Carl Kuehne“, poslovna jedinica Mostar. Radi se o realizaciji programa u okviru kojeg će se na području kakanjske općine uzgajati zeleni feferoni na površini od 50 dunuma. Njemačka firma "Carl Kuehne" je u proteklom periodu u Kaknju predstavila svoju poslovnu ponudu, a u kojoj nudi svakom kooperantu sa kojim je potpisala ugovor siguran otkup ploda zelenog feferona, te neophodni sadni i ostali repromaterijal, čiju vrijednost bi proizvođači vratili kroz otkupljeni plod. Zasnivanje proizvodnje se vrši na površinama od jednog do četiri dunuma, a najisplatnije je izvršiti sadnju zelenog feferona na površini od dva do četiri dunuma, jer se na većim površinama može zaraditi i više.

Kakanjski poljoprivrednici će proizvoditi feferone za njemačku kompanijuU Kaknju je danas ugovore o proizvodnji zelenih feferona potpisalo 30 poljoprivrednih proizvođača, koji će kompletnu proizvodnju prodavati njemačkoj kompaniji „Carl Kuehne“, poslovna jedinica Mostar.

Radi se o realizaciji programa u okviru kojeg će se na području kakanjske općine uzgajati zeleni feferoni na površini od 50 dunuma.

Njemačka firma "Carl Kuehne" je u proteklom periodu u Kaknju predstavila svoju poslovnu ponudu, a u kojoj nudi svakom kooperantu sa kojim je potpisala ugovor siguran  otkup ploda zelenog feferona, te neophodni sadni i ostali repromaterijal,  čiju vrijednost bi proizvođači vratili kroz otkupljeni plod.

Zasnivanje proizvodnje se vrši na površinama od jednog do četiri dunuma, a najisplatnije je izvršiti sadnju zelenog feferona na površini od dva do četiri dunuma, jer se na većim površinama može zaraditi i više. Berba zelenih feferona je svakih osam do 12 dana, a tokom vegetacije ima osam do deset berbi.

Mogući prinosi po dunumu iznose od pet do sedam tona i već je ugovorena otkupna cijena od 0,90 KM po kilogramu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik