Do 2020. godine koristićemo 27% energije iz obnovlјivih izvora

Bez autora
Dec 14 2017

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da će Srbija ispuniti cilј i do 2020. godine 27 odsto električne energije dobijaće iz obnovlјivih izvora. On je istakao da je u poslednje tri godine napravlјen okvir koji omogućava investicije u toj oblasti, te da sada imamo više od 100 megavata iz obnovlјivih, novoizgrađenih objekata na mreži, dok će naredne godine na mrežu "ući" dva vetroparka, snage 110 megavata. Do kraja 2018. godine, kaže, možda će biti završen i vetropark Čibuk, snage 158 megavata. Polako, ali sigurno postajemo zemlјa koja menja energetsku strukturu i pravi “miks” na kvalitetniji način. Približavamo se i sto odsto sam siguran da stižemo cilј - da dobijamo 27 odsto energije iz obnovlјivih izvora do 2020. godine, rekao je Antić, otvarajući konferenciju "Kako iskoristiti pametnu energiju".

Do 2020. godine koristićemo 27% energije iz obnovlјivih izvoraMinistar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da će Srbija ispuniti cilј i do 2020. godine 27 odsto električne energije dobijaće iz obnovlјivih izvora.

Antić je istakao da je u poslednje tri godine napravlјen okvir koji omogućava investicije u toj oblasti, te da sada imamo više od 100 megavata iz obnovlјivih, novoizgrađenih objekata na mreži, dok će naredne godine na mrežu "ući" dva vetroparka, snage 110 megavata.

Do kraja 2018. godine, kaže, možda će biti završen i vetropark Čibuk, snage 158 megavata.

"Polako, ali sigurno postajemo zemlјa koja menja energetsku strukturu i pravi “miks” na kvalitetniji način. Približavamo se i sto odsto sam siguran da stižemo cilј - da dobijamo 27 odsto energije iz obnovlјivih izvora do 2020. godine", rekao je Antić, otvarajući konferenciju "Kako iskoristiti pametnu energiju".

Kako kaže, kada je reč o tome kako pametno koristiti energiju, važno je obezbediti maksimalan kvalitet života lјudi uz minimalno korišćenje energije i drugih resursa.

On je ukazao da, u trenutku kada se priča o pametnim gradovima, postoje brdsko-planinska sela u Srbija u kojima ponekad i tokom cele zime nema struje i istakao da se država trudi da obezbedi da svi imaju struju, i istovremeno da unapređuje i razvija sistem.

"Srbija se ne nalazi na "bajkovitom", već na prilično lošem mestu kada je reč o efikasnom korišćenju energije, a često se ponašamo kao "pijani milioneri", koji neodgovorno koriste energiju", kazao je ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić i istakao da je jedan od prioriteta energetske strategije - energetska efikasnost, koja mora da se promoviše.

U tom smislu, kazao je da su u planu izmene Zakona o racionalnom korišćenju energije 2018. godine, kao i otvaranje dijaloga sa bankama i međunarodnim finansijskim institucijama za finansiranje projekata iz oblasti energetske efikasnosti.

Antić je kazao i da je preko budžetskog fonda uz podršku partnera do sada sprovedeno 39 projekata podizanja energetske efikasnosti javnih objekata.

"Ako se osnovnim merama energetske efikasnosti - zamenom fasada, stolarije, izolacije smanjuje 40 odsto potrošnje energije, taj rezultat je sjajan, ali govori da je situacija u javnim objektima takva da oni troše 40 do 50 odsto više enegije nego što je potrebno", ukazao je ministar.

On je naveo i da je prema procenama Svetske banke za rehabilitaciju celog fonda javnih zgrada potrebno 1,2 milijarde evra, čime bi se postigle godišnje uštede od 125 miliona evra, za objekte koji trenutno, po računima, koriste oko 270 miliona za energiju.

"Dakle, mi svake godine bacimo “niz vetar” više od 100 miliona evra, zato što nam objekti nisu energetski efikasni", podvukao je Antić. U tom smislu, dodao je da je ponosan na osnivanje Centra za energetsku efikasnost na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

Antić je naveo i da su u toku razgovori sa EU i drugim partnerima da se formira ozbilјan energetski fond, koji bi, pored Budžetskog fonda, pod ingerencijom ministarstva, omogućio trajno i održivo finansiranje projekata energetske efikasnosti. U planu su i naknade za energetsku efikasnost.

"Kada se bude usvajao Zakon o naknadama, računamo da se izborimo za tu naknadu i da dobijamo preko nje oko devet miliona evra godišnje i da uđemo u sistem realizaicje tih projekata", rekao je Antić i podsetio da je Srbija jedna od drzaava ima ESCO ugovor, koji je pre svega dobar za lokalne samouprave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik