Turska investira u požarevčku industriju

Bez autora
Dec 14 2017

Ambasador Turske Tanžu Bilgič danas je u zvaničnoj radnoj poseti Požarevcu. Amdasadora najmnogoljudnije zemlje na Balkanu i njegove saradnike u Svečanim salonima gradskog zdanja dočekao je gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović sa saradnicima. Inače, novopostavljeni ambasador Turske, Tanžu Bilgič je sa mesta portparola Ministarstva spoljnih poslova Turske krajem novembra 2016. preuzeo funkciju ambasadora u Srbiji. Bilgiču je ovo prva ambasadorska pozicija, ali je karijera ovog diplomate već prilično bogata. Bilgič je tokom posete razgovarao sa predstavnicima grada Požarevca i firme Ringelsan, koja u Požarevcu gradi tekstilnu fabriku, koja će u dogledno vreme zaposliti preko 1.000 radnika.

Turska investira u požarevčku industrijuAmbasador Turske Tanžu Bilgič danas je u zvaničnoj radnoj poseti Požarevcu. Amdasadora najmnogoljudnije zemlje na Balkanu i njegove saradnike u Svečanim salonima gradskog zdanja dočekao je gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović sa saradnicima.

Inače, novopostavljeni ambasador Turske, Tanžu Bilgič je sa mesta portparola Ministarstva spoljnih poslova Turske krajem novembra 2016. preuzeo funkciju ambasadora u Srbiji. Bilgiču je ovo prva ambasadorska pozicija, ali je karijera ovog diplomate već prilično bogata.

Bilgič je tokom posete razgovarao sa predstavnicima grada Požarevca i firme Ringelsan, koja u Požarevcu gradi tekstilnu fabriku, koja će u dogledno vreme zaposliti preko 1. 000 radnika. Većinski vlasnik turskog preduzeća, Orhan Ozgur rekao je da u Turskoj Ringelsan ima oko 4.000 radnika i jednu fabriku u Alžiru.

Pretežno radi izvoz za Evropu i Ameriku. On je najavio obuku za buduće radnike i dodao kako je plan zapošljavanje 1.070 radnika. Proizvodiće se odeća, ali isključivo za izvoz.

Bilgič je naveo da je Požarevac uvek bio „nekako usput“, put ka nekim drugim mestima, ali ovo je prvi put da je došao upravo u Požarevac i to zahvaljujući investitorima iz njegove zemlje.

"Grad mi je poznat jer je kroz istoriju imao veoma važnu ulogu i podsetio me je na događaj pre 300 godina, potpisivanje mirovnog sporazuma koji je značajan i za moju zemlju", rekao je ambasador. On je istakao veliki značaj posete predsednika njegove zemlje Srbiji pre svega za investicije, i naveo da je Rinelesan vrlo respektabilna firma u Turskoj.

„Kada fabrika bude počela da radi zaposliće oko hiljadu ljudi. Ako se ovaj poduhvat pokaže kao uspešan privućiće i druge investitore u region. Pored privredne saradnje čini mi se da ima prostora za saradnju i u sferi turizma. Požarevac je poznat po potpisivanju mirovnog sporazuma, a turski turisti su među najbronijima u Beogradu i Srbiji, zašto im ne bi ponudili i Požarevac, koji je bitan i za našu istoriju“, zaključio je ambasador Turske.

Ispred grada Požarevca prisutnima se obratio gradonačelnik Bane Spasović koji je najpre ambasadoru Turske poželeo prijatan boravak u Požarevcu i još čvršće veze sa našim gradom u danima koji su pred nama.

"Dani koji su za nama uče nas da je napredak i razvoj saradnje dve države moguć samo uz pogled koji je uperen u buduće mesece, godine i decenije. Nedavna poseta predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbij je primer uspešne saradnje dveju zemalja.Uveren sam da su veze naše dve zemlje koje su tada ojačane zahvaljujući prvom čoveku Turske i predsedniku republike Srbije Aleksandru Vučiću, prerasle u prijateljske i uveliko doprinele i bile jedan od povoda ove, za Požarevac izuzetno važne posete. Boravak i prve kontakte turske kompanije shvatili smo kao veliku šansu da naše ljude uposlimo, a da lokalnu, ali i ekonomiju čitave države ojačamo, ali i damo jedan veliki doprinos u građenju saradnje Srbije i Turske. Uveren sam da će kompanija Ringelesan u Požarevcu naći stabilnog partnera, u Požarevljanima koji će u njoj raditi, a u svima nama prijatelje naglasio je gradonačelnik na prijemuu Svečanoj sali Gradske uprave I dodao da očekuje da u vrlo kratkom roku proizvodni pogon počne sa radom I da se zaposle prvih 1.000 sugrađana, što se nije desilo decenijama", rekao je on.

On je naveo i da bi najniža zarada budućih zaposlenih trebalo da bude 20 odsto viša od minimalne zarade u republici. Gradonačelnik Spasović smatra da Požarevac ima kvalifikovanu radnu snagu.Ujedno je najavio mogućnost da se u gradu naredne godine otvori tekstilno odeljenje u kome će se vršiti obuka. Nakon prijema ambasador je sa domaćinima obišao buduće pogone Ringelesana koji se nalaze u nekadašnjoj šećerani.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik