Isplata stare devizne štednje iz SFRJ od 31. avgusta 2019.

Bez autora
Dec 14 2017

Skupština Srbije je danas usvojila izmene i dopune Zakona o regulisanju javnog duga Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana, koji predviđa isplatu štediša sa prostora cele bivše Jugoslavije, u periodu od 31. avgusta 2019. godine do 29. februara 2024.Dosadašnjim zakonom je bila predviđena isplata od 31. avgusta 2018. godine do 28. februara 2023. godine. Reč je o deviznoj štednji građana sa prostora nekadašnje Jugoslavije, položenoj kod banaka čije je sedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ.

Isplata stare devizne štednje iz SFRJ od 31. avgusta 2019.Skupština Srbije je danas usvojila izmene i dopune Zakona o regulisanju javnog duga Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana, koji predviđa isplatu štediša sa prostora cele bivše Jugoslavije, u periodu od 31. avgusta 2019. godine do 29. februara 2024.

Dosadašnjim zakonom je bila predviđena isplata od 31. avgusta 2018. godine do 28. februara 2023. godine.

Reč je o deviznoj štednji građana sa prostora nekadašnje Jugoslavije, položenoj kod banaka čije je sedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ.

Podsećanja radi, u pitanju su devizni depoziti od oko 310 miliona evra, položeni do 27. aprila 1992. godina, a u taj iznos je uračunata i kamata do 2016.

Zakon ima za cilj poboljšanje položaja deviznih štediša, obezbeđenje uslova za adekvatniju i bolju primenu već postojećih instituta i efikasnije sprovođenje postupka za utvrđivanje prava na isplatu devizne štednje.

Uočeni problemi u vezi sa prikupljanjem potrebne dokumentacije doveli su do potrebe da se, na prvom mestu, produži rok za podnošenje prijava, ali i da se prizna pravo na naplatu javnog duga građanima koji su kao potvrdu o deviznoj štednji, umesto deviznih šednih knjižica, dobijali kartice deviznog računa.

Produženje roka za podnošenje prijava potraživanja ima za posledicu pomeranje rokova dospelosti obveznica.

Određene odredbe zakona su dodatno pojašnjene, čme je izbegnuta potreba za tumačenjem.

Produžen rok za upis javne svojine do 2020. 

Rok za podnošenje zahteva za upis javne svojine produžen je za tri godine, odnosno do 2020. godine, utvrđeno je izmenama Zakona o javnoj svojini koje je danas usvojila Skupština Srbije. Prvobitno taj rok je bio do 31. decembra ove godine.

Zakonom o javnoj svojini uređuje se pravo javne svojine i određena druga imovinska prava Republike Srbije, autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave.

Usvojene su i izmene Zakona o rokovima izmirenja komercijalnih transakcija koje treba da spreče manipulacije tokom plaćanja robe i usluga koje javna preduzeća i ustanove uzimaju od privatnog sektora.

Sve fakture u momentu izdavanja biće registrovane u jednom sistemu kako bi budžetska inspekcija u kontroli mogla da utvrdi koje su fakture izdate, a koje su isporučene.

Centralni registar faktura je sistem - baza podataka koji uspostavlja i vodi Uprava za trezor, u kojem se registruju fakture i drugi zahtevi za isplatu, koje izdaje poverilac u komercijalnim transakcijama između javnog sektora i privrednih subjekata, odnosno između subjekata javnog sektora u kojima su subjekti javnog sektora dužnici.

Tako će se sprečiti monopolsko ponašanje velikih firmi prema malim i pravilo da se dug plaća mimo zakonskih rokova.

Skupština je usvojila i izmene Zakona o republičkim taksama koje će omogućiti da se sve takse nalaze na jednom mestu. Takođe, neke takse će biti ukinute, a neke objedinjene. Na primer, predviđeno je dodatno smanjenje taksi kod upotrebnih dozvola i to za oko šest odsto vrednosti radova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik