BiH lider u regionu po brzini rasta izvoza

Bez autora
Dec 18 2017

Prehrambeni proizvodi i namještaj najzaslužniji su što je BiH među državama regiona u prvih deset mjeseci ove godine zabilježila najbrži rast izvoza.Sve zemlje bivše Jugoslavije imaju dvocifreni rast izvoza, a BiH ima najbrži rastući izvoz od 18,2 odsto. Iza BiH se nalazi Crna Gora s rastom od 17 odsto, zatim Makedonija sa 16 odsto, te Srbija i Hrvatska sa po 13,5 odsto, dok je Slovenija zabilježila rast od 13,2 odsto. Istraživanje je pokazalo da je jedan od razloga ovakvih rezultata sve bolje stanje u razvijenim zemljama Evrope koje su vodeći trgovinski partner sa državama regiona.

BiH lider u regionu po brzini rasta izvozaPrehrambeni proizvodi i namještaj najzaslužniji su što je BiH među državama regiona u prvih deset mjeseci ove godine zabilježila najbrži rast izvoza.

"Sve zemlje bivše Jugoslavije imaju dvocifreni rast izvoza, a BiH ima najbrži rastući izvoz od 18,2 odsto", pokazalo je istraživanje poslovnog portala "BiznisInfo".

Iza BiH se nalazi Crna Gora s rastom od 17 odsto, zatim Makedonija sa 16 odsto, te Srbija i Hrvatska sa po 13,5 odsto, dok je Slovenija zabilježila rast od 13,2 odsto.

Istraživanje je pokazalo da je jedan od razloga ovakvih rezultata sve bolje stanje u razvijenim zemljama Evrope koje su vodeći trgovinski partner sa državama regiona.

Nemanja Vasić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, rekao je da su ovi podaci dobar znak da domaća proizvodnja oživljava i da pomalo staje na noge.

"Osnovni razlog za ovako povećan izvoz su aktivnosti na kojima je radio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH (Mirko Šarović), a koje su omogućile izvoz proizvoda posebno iz prehrambene branše, gdje je povećan izvoz goveđeg mesa u Tursku, omogućen izvoz živih goveda u Libiju, mlijeka i pilećeg mesa u EU, te izvoz voća i povrća u Rusiju", rekao je Vasić.

Istakao je da je pored prehrambenog sektora donekle zaslužan i sektor u proizvodnji namještaja, koji bilježi stalni rast izvoza, kao i namjenska industrija koja je u metalskom sektoru najjača.

Dodao je da je povećani izvoz svijetli nagovještaj boljeg vremena, te da treba i dalje raditi na izvozu i u drugim oblastima, a posebno u poljoprivrednom sektoru.

I Predrag Duduković, ekonomski analitičar i član Udruženja ekonomista RS (SWOT), kaže da je to dobar pokazatelj i da jača snagu jednu zemlje.

"Čini mi se da su sazrela vremena da se proizvodi iz BiH više cijene nego što je to bilo do sada. U zemljama u koje se izvozi shvatili su da se kod nas može proizvesti kvalitetna roba koja može zadovoljiti njihove standarde", rekao je Duduković.

On kaže da je cijena proizvoda niža kod nas i samim tim je pristupačnija za izvozna tržišta, što je jedan od razloga za povećanje izvoza iz BiH u tolikoj mjeri.

Danijel Janjić, referent prodaje u Novoj drvnoj industriji "Vrbas" Banjaluka, jednom od izvozno orijentisanih preduzeća u sektoru proizvodnje namještaja, kaže da najviše izvoze u EU, gdje je povećana potražnja.

"U EU je skupa proizvodnja, pa oni nabavljaju robu iz zemalja Azije, jugoistočne Evrope i slično, odnosno tamo gdje je jeftinije i jeftinija radna snaga", rekao je Janjić.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvih deset mjeseci ove godine ukupno je izvezeno robe u vrijednosti od devet milijardi i 96 miliona KM.

Među zemljama regiona po vrijednosti najveći izvoz ima Slovenija, koja je za deset mjeseci ove godine izvezla robe u vrijednosti od 23,4 milijarde eura, zatim Srbija s izvozom od 12,55 milijardi eura, pa Hrvatska, koja ima izvoz vrijedan 11,3 milijarde eura.

BiH, iako ima najbrže rastući izvoz, s ukupnom vrijednošću izvoza nalazi se na četvrtom mjestu s oko 4,6 milijardi eura izvoza, a iza nje se nalaze Makedonija i Crna Gora.

Najbrže rastući izvoz za prvih deset mjeseci

Bosna i Hercegovina      18,2 odsto

Crna Gora                     17 odsto

Makedonija                   16 odsto

Srbija                           13,5 odsto

Hrvatska                      13,5 odsto

Slovenija                      13,2 odsto

Ukupan izvoz za prvih deset mjeseci 2017.

Slovenija                           23,4 milijarde eura

Srbija                                12,55 milijardi eura

Hrvatska                           11,3 milijarde eura

Bosna i Hercegovina           4,6 milijardi eura

Makedonija                       4,1 milijarda eura

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik