Za šezdeset novih zadruga biće izdvojeno 825 miliona dinara

Bez autora
Dec 17 2017

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić najavio je da će država naredne godine izdvajati do 825 miliona dinara za planiranih šezdeset novih zadruga. Krkobabić je naveo da će akcenat biti na takozvanim složenim zadrugama, kojih je u narednoj godini planirano pet i koje će biti potpomognute sa iznosom do 500.000 evra. On je, promovišući zadrugarstvo kao perspektivu srpskog sela, u okviru nastavka realizacije Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, posetio Požarevac i sastao se sa gradonačelnikom tog grada Banetom Spasovićem.

Za šezdeset novih zadruga biće izdvojeno 825 miliona dinaraMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić najavio je da će država naredne godine izdvajati do 825 miliona dinara za planiranih šezdeset novih zadruga.

Krkobabić je naveo da će akcenat biti na takozvanim složenim zadrugama, kojih je u narednoj godini planirano pet i koje će biti potpomognute sa iznosom do 500.000 evra. On je, promovišući zadrugarstvo kao perspektivu srpskog sela, u okviru nastavka realizacije Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, posetio Požarevac i sastao se sa gradonačelnikom tog grada Banetom Spasovićem.

Ukupan iznos dodeljenih sredstava iz ovog programa namenjenog zadrugarstvu u 2017. godini je 196 miliona dinara, čime je potpomognut rad 22 zadruge u Srbiji, a broj novoosnovanih zadruga u protekle pola godine narastao je na 182 što je pravi pokazatelj da se vratilo poverenje u udruživanje i da je Srbiji konačno vraćen duh zadrugarstva, rekao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, ideja je da u narednom periodu kvantitet preraste u kvalitet, povezivanjem pojedinačnih specijalizovanih zadruga u složene sisteme koji bi bili prave male fabrike i uspešno nastupali na domaćem i stranom tržištu.

Krkobabić je obišao i zemljoradničku zadrugu Klenje u istoimenom mestu u blizini Požarevca, osnovanu 1935. godine, koja sada radi po standardu ISO 22000. Ova zadruga ima 17 zaposlenih, 20 članova i 250 kooperanata i bavi se otkupom poljoprivrednih kultura suncokreta, pšenice i kukuruza. Prerađuje žitarice u sopstvenom mlinu, a ima silose kapaciteta 10.000 tona.

Direktor zadruge Momčilo Nastasijević zahvalio je ministru Krkobabiću na poseti i rekao da su ovakvi podsticaji države upravo ono što je potrebno da osnaži i poveže zadruge.

Takođe, Krkobabić je posetio i poljoprivredno domaćinstvo Živanović u selu Petka kod Kostolca koje ima 40 grla stoke i sopstvenu mini mlekaru, kao i poljoprivredno domaćinstvo Maksić koji, osim stoke ima i svoj mlin za mlevenje žitarica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik