Rusija i dalje najveći investitor u Crnoj Gori

Bez autora
Dec 19 2017

Usprkos sankcijama koje je Crna Gora uvela Moskvi, Rusija i dalje ostaje najveći investitor u toj zemlji. Za 11 godina Federacija je uložila 1,2 milijarde eura, dok je lani dospjelo 150 milijuna eura. Ukupan priliv stranih direktnih investicija tijekom protekle godine bio je oko 687 milijuna, od kojih ruskih opet najviše - oko 150 milijuna eura. Crnu Goru obično je godišnje posjećivalo i do 300.000 ruskih turista, koji su ostvarivali milijunska noćenja, a među njima je bilo i onih koji su investirali u kupovinu nekretnina na atraktivnim mjestima po primorju. Aleksandar Damjanović, neovisni poslanik i ekonomski analitičar, kaže da svaki peti euro stranih direktnih investicija dolazi iz Ruske Federacije, odnosno da su ruski turisti među najbrojnijim turistima u Crnoj Gori.

Rusija i dalje najveći investitor u Crnoj GoriUsprkos sankcijama koje je Crna Gora uvela Moskvi, Rusija i dalje ostaje najveći investitor u toj zemlji. Za 11 godina Federacija je uložila 1,2 milijarde eura, dok je lani dospjelo 150 milijuna eura.

Ukupan priliv stranih direktnih investicija tijekom protekle godine bio je oko 687 milijuna, od kojih ruskih opet najviše - oko 150 milijuna eura, pišu "Novosti".

Crnu Goru obično je godišnje posjećivalo i do 300.000 ruskih turista, koji su ostvarivali milijunska noćenja, a među njima je bilo i onih koji su investirali u kupovinu nekretnina na atraktivnim mjestima po primorju.

Aleksandar Damjanović, neovisni poslanik i ekonomski analitičar, kaže da svaki peti euro stranih direktnih investicija dolazi iz Ruske Federacije, odnosno da su ruski turisti među najbrojnijim turistima u Crnoj Gori.

Crnogorski izvoz u Rusiju i do sada je bio slab, dok su vina bila najpoznatiji proizvod iz Crne Gore koji su ruski potrošači kupovali.

Nakon uvođenja embarga, Rusija je iz Crne Gore zabranila uvoz mesa, ribe, plodova mora, sireva, voća i povrća, a početkom godine spustila je rampu i vinu podgoričkih "Plantaža", navodno zbog pojave pesticida i plastike u njima, što su u Vladi Crne Gore ocijenili kao politički i smiješan čin.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik