Ina dogovorila partnerstvo sa BH - Gasom

Bez autora
Dec 19 2017

Ina i tvrtka za proizvodnju i transport prirodnog plina BH-Gas dogovorili partnerstvo u trgovini i opskrbi prirodnim plinom. Konkretnije, potpisali su Memorandum o razumijevanju te dogovorili suradnju na daljnjem unapređenju tržišta prirodnim plinom u Bosni i Hercegovini, kao i na stvaranju preduvjeta za isporuku prirodnog plina iz hrvatskog transportnog sustava u transportni sustav BiH. Kako su priopćili, dogovoreni budući partnerski odnos u poslovanju prirodnim plinom podrazumijevao bi da BH-Gas preuzima Inine isporuke prirodnog plina nakon što se za to ostvare preduvjeti, odnosno povežu transportni sustavi dviju država. U tu svrhu BH-Gas planira izgradnju interkonekcija s plinskim sustavom Hrvatske na tri mjesta. Na sjeveru BiH bi se plinski sustavi dviju zemalja povezali plinovodom Slobodnica-Brod-Zenica, na jugu plinovodom Zagvozd-Posušje-Novi Travnik s priključkom za Mostar, a na zapadu plinovodom Tržac-Bosanska Krupa s priključkom za Bihać.

Ina dogovorila partnerstvo sa BH - GasomIna i tvrtka za proizvodnju i transport prirodnog plina BH-Gas dogovorili partnerstvo u trgovini i opskrbi prirodnim plinom.

Konkretnije, potpisali su Memorandum o razumijevanju te dogovorili suradnju na daljnjem unapređenju tržišta prirodnim plinom u Bosni i Hercegovini, kao i na stvaranju preduvjeta za isporuku prirodnog plina iz hrvatskog transportnog sustava u transportni sustav BiH.

Kako su priopćili, dogovoreni budući partnerski odnos u poslovanju prirodnim plinom podrazumijevao bi da BH-Gas preuzima Inine isporuke prirodnog plina nakon što se za to ostvare preduvjeti, odnosno povežu transportni sustavi dviju država. U tu svrhu BH-Gas planira izgradnju interkonekcija s plinskim sustavom Hrvatske na tri mjesta.

Na sjeveru BiH bi se plinski sustavi dviju zemalja povezali plinovodom Slobodnica-Brod-Zenica, na jugu plinovodom Zagvozd-Posušje-Novi Travnik s priključkom za Mostar, a na zapadu plinovodom Tržac-Bosanska Krupa s priključkom za Bihać. Istovremeno, a neovisno od buduće povezanosti plinskih sustava dvije zemlje, istražit će se mogućnost isporuke plina i preko postojećih transportnih sistema susjednih zemalja.

- Time bi se omogućila diverzifikacija izvora i pravaca opskrbe BiH prirodnim plinom. Strategija razvoja plinskog sektora BiH je zasnovana na razvijanju novih interkonekcija s plinskim sustavom Hrvatske što za cilj ima integraciju BiH u regionalno i europsko tržište energijom. Memorandum predviđa stvaranje dugoročnih partnerskih odnosa - izjavio je Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa, prilikom potpisivanja Memoranduma o razumijevanju.

Ina je iskazala spremnost dostaviti BH-Gasu procjenu prodajne cijene prirodnog plina u BiH kako bi se izradili elaborati o isplativosti potrebni za kreditiranje projekata od strane međunarodnih financijskih institucija. U slučaju potrebe, svojim će znanjem i iskustvom pomagati BH-Gasu u razvoju plinskog sustava na području BiH.

- Kroz ovu suradnju još jednom pokazujemo da vjerujemo u dugoročnu perspektivu tržišta Bosne i Hercegovine i na njemu se želimo dodatno pozicionirati. Naša uspostava partnerskih odnosa s BH-Gasom na razvoju plinskog sustava BiH značajno će doprinijeti i sigurnosti opskrbe zemlje prirodnim plinom. Također, ovi projekti prate energetske odredbe Europske unije i značajno doprinose stvaranju integriranih plinskih sustava s državama u regiji - istaknuo je Tvrtko Perković, operativni direktor Inina Istraživanja i proizvodnje nafte i plina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik