Kakvi su benefiti sporazuma o zajedničkom preduzeću Gas ReS-a i Gasproma

Bez autora
Dec 19 2017

I gradovi Republike Srpske, do kojih nema gasovoda, uskoro će moći da koriste ovaj energent. To će biti omogućeno na osnovu nedavno potpisanog ugovora između „GasRes-a“ i „Gasproma“ i tehnologije koju obezbjeđuje ruski energetski div. Novom tehnologijom gas će biti pretvoren u tečno stanje i transportovan do gradova do kojih nema gasovoda. Dosad, u ovom dijelu svijeta, nepoznat način dopremanja gasa potošačima, mnogo je bezbjedniji od dosad primjenjivanog. Tehnolozi, nedaleko od krajnjeg potrošača, gas pretvaraju u željeno stanje i omogućavaju nekoliko načina upotrebe.

Kakvi su benefiti sporazuma o zajedničkom preduzeću Gas ReS-a i GaspromaI gradovi Republike Srpske, do kojih nema gasovoda, uskoro će moći da koriste ovaj energent. To će biti omogućeno na osnovu nedavno potpisanog ugovora između „GasRes-a“ i „Gasproma“ i tehnologije koju obezbjeđuje ruski energetski div.

Novom tehnologijom gas će biti pretvoren u tečno stanje i transportovan do gradova do kojih nema gasovoda.

Dosad, u ovom dijelu svijeta, nepoznat način dopremanja gasa potošačima, mnogo je bezbjedniji od dosad primjenjivanog. Tehnolozi, nedaleko od krajnjeg potrošača, gas pretvaraju u željeno stanje i omogućavaju nekoliko načina upotrebe.

- Jedan je autonomna gasifikacija manjih gradova, gdje se procesom gasne kogeneracije ostvaruje električna enegrija i toplotna energija, pojašnjava Slobodan Puhalac, v.d. direktora preduzeća „Gas-Res“.

Ovako dopremljen energent moguće je koristiti i kao pogonsko gorivo vozila.

Da bi pojedinci i preduzeća osjetili sve pogodnosti nove tehnologije, neophono je registrovati zajedničko preduzeće „GasRes-a“ i ruskog „Gasproma“.

Ruski partner imaće većinski udio vlasništva, a koliki će biti, tek treba da bude utvrđeno.

Uvođenje mogućnosti korišćenja novog, takozvanog ukapljenog, ne znači odustajanje od decenijama poznatog gasa.

- Očekujemo pokretanje pogona za komrimovani prirodni gas i istovremenu realizaciju oba projekta, tako da ne bi jedan isključio drugi. Dakle, pred nama je mogućnost korišćenja oba, dodaje Puhalac.

Zanimljivo, danas je Rusija i Srbiji omogućila da prirodni gas može prodavati i drugim državama, a ne samo potrošačima na svom tržištu, kako je definisano ranijim ugovorm. Koliko je gas iz Rusije važan za evropske zemlje pokazuju analize stručnjaka, objavljene u medijima Srbije.

Stručnjaci si izračunali da bi obustavom isporuke ruskog gasa, Italija vanredno stanje morala da proglasi za 14, a Njemačka za 20 dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik