Kredit od 15 miliona za jugozapadnu obilaznicu Podgorice

Bez autora
Dec 20 2017

Ugovorima o kreditu između Glavnog grada, Međunarodne finansijske korporacije i Erste banke, koji su danas potpisani, zaokružena je finansijska konstrukcija za izgradnju Jugozapadne obilaznice i nastavljeno uspješno partnerstvo sa tim institucijama. Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović kazao je da partnerstvo Glavnog grada sa IFC-om kao dijelom Svjetske banke traje već duže vrijeme, ali ono što je najvažnije je da je ono bilo uspješno. Ugovore su, pored Stijepovića, potpisali regionalnim menadžer IFC-a za centralni i zapadni Balkan Tomas Lubek i glavni izvršni direktor Erste banke Aleksa Lukić.

Kredit od 15 miliona za jugozapadnu obilaznicu PodgoriceUgovorima o kreditu između Glavnog grada, Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i Erste banke, koji su danas potpisani, zaokružena je finansijska konstrukcija za izgradnju Jugozapadne obilaznice i nastavljeno uspješno partnerstvo sa tim institucijama.

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović kazao je da partnerstvo Glavnog grada sa IFC-om kao dijelom Svjetske banke traje već duže vrijeme, ali ono što je najvažnije je da je ono bilo uspješno.

Ugovore su, pored Stijepovića, potpisali regionalnim menadžer IFC-a za centralni i zapadni Balkan Tomas Lubek i glavni izvršni direktor Erste banke Aleksa Lukić.

Stijepović je, kako je saopšteno iz PG Biroa, rekao da se kroz taj projekat nastavlja partnerstvo i saradnja, uz uvjerenje da će sličnih projekata biti i u budućnosti, a sve u interesu i za korist Podgorice i građana Glavnog grada.

„Bez vaše podrške ne bi mogli da realizujemo ovaj značajan projekat u ovom trenutku, ali uz vašu podršku i Vlade, i ono što smo mi obezbijedili u budžetu Glavnog grada, zaokružili smo finansijsku konstrukciju za izgradnju Jugozapadne obilaznice”, kazao je Stijepović.

On je naveo da su priveli kraju radove na tenderskoj dokumentaciji i planiraju da tender za izbor izvođača raspišu do kraja godine. Stijepović je najavio da će u tih 60 dana dok traje tender biti riješen značaj dio imovinsko-pravnih odnosa tako da ubrzo može da počne i realizacija te investicije vrijedne oko 22 miliona EUR.

„Ovo je veoma značajna investicija za Glavni grad jer će prije svega izmjestiti tranzitni saobraćaj iz centra grada. Zajedno sa Bulevarom kroz Donju Goricu koji ćemo takođe ubrzo početi da radimo izgradićemo jedan prsten, zaobilaznicu oko Podgorice i na taj način osigurati i bezbjednost učesnika u saobraćaju, kako onih koji žive u gradu tako i onih koji prolaze kroz grad, poboljšaćemo kvalitet životne sredine u Podgrci i naravno ubrzati saobraćaj“, objasnio je Stijepović.

Lubek je naveo da je taj kredit veoma važan za izgradnju infrastrukture u Glavnom gradu.

“Kredit je u visini od 15 miliona EUR, od čega je 7,5 miliona EUR IFC-a, a 7,5 od našeg partnera Erste banke, sve u cilju razvoja putne infrastrukture u Podgorici”, naveo je Lubek.Prema njegovim riječima, to je nastavak jedne uspješne priče i saradnje između Glavnog grada i IFC-a.

„Mi smo imali, prije ovoga, dva uspješna projekta, jedan je bio u vrijednosti 10,1 milion EUR 2010. godine, a drugi 2012. godine u vrijednosti 10,7 miliona EUR koji se odnosio na izgradnju Mosta na Ribnici. Oba projekta su vrlo uspješno završena”, rekao je Lubek.

On je dodao da se ne radi o jednokratnoj saradnji već o starteškom partnerstvu na duže staze kako bi poboljšali infrastrukturu i bolji život svih građana.

“Ponosni smo na dugoročnu saradnju u izgradnju putne infrastrukture a sve u cilju smanjenju saobraćajnih gužvi i emisije gasova staklene bašte i veće efikasnosti samih vozila“, rekao je Lubek najavljujući nove projekte i saradnju sa Glavnim gradom.

Potpisivanjem tih ugovora stvorile se sve neophodne finansijske pretpostavke za izgradnju Jugozapadne obilaznice, vrijedne skoro 22 miliona EUR, kapitalnog projekta kojim će Podgorica dobiti višestruko-modernu saobraćajnicu bulevarskog tipa, koja će povezati magistralni put Podgorica-Cetinje i Podgorica-Petrovac.

Taj projekat obuhvata izgradnju saobraćajnice bulevarskog tipa, dužine tri i po kilometra, sa četiri saobraćajne trake, sa razdjelnim ostvrvom, nadvožnjak i novi most preko Morače. Trasa Jugozapadne obilaznice povezuje Petrovačku sa Cetinjskom magistralom, odnosno počinje od kružnog toka na Petrovačkoj magistrali, kod Distributivno logističkog centra Voli, a završava se u blizini salona namještaja Grand u Donjoj Gorici.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik