Escalera osniva firmu i žele da distribuiraju gas širom Crne Gore

Bez autora
Dec 20 2017

Kompanija Escalera International koja se bavi proizvodnjom i distribucijom tečnog prirodnog gasa osnovaće u januaru firmu Escalera Montenegro, saopštio je njen predsjednik Erkan Icsel. On je vijest o osnivanju crnogorske kancelarije objavio na LinkedIn mreži, navodeći da će time nastaviti napore da gas dovede i distribuira ga širom Crne Gore. On je potvrdio navode i kazao da će kod nadležnih crnogorskih institucija podnijeti zahtjev za izgradnju terminala za dovod i obradu tečnog prirodnog gasa. To će biti veliki doprinos očuvanju životne sredine u jadranskim zemljama, navodi Icsel. Na pitanje da li je Escalera International zainteresovana za istraživanje nalazišta plina u Crnoj Gori, jer su mediji ranije objavili da ta kompanija u Albaniji planira i bušenja, Icsel je kazao da su u Crnoj Gori isključivo zainteresovani za distribuciju plina.

Escalera osniva firmu i žele da distribuiraju gas širom Crne GoreKompanija Escalera International koja se bavi proizvodnjom i distribucijom tečnog prirodnog gasa (TPG) osnovaće u januaru firmu Escalera Montenegro, saopštio je njen predsjednik Erkan Icsel.

On je vijest o osnivanju crnogorske kancelarije objavio na LinkedIn mreži, navodeći da će time nastaviti "napore da gas dovede i distribuira ga širom Crne Gore".

"Vijestima" je potvrdio navode i kazao da će kod nadležnih crnogorskih institucija podnijeti zahtjev za izgradnju terminala za dovod i obradu tečnog prirodnog gasa. "To će biti veliki doprinos očuvanju životne sredine u jadranskim zemljama", navodi Icsel.

Na pitanje da li je Escalera International zainteresovana za istraživanje nalazišta plina u Crnoj Gori, jer su mediji ranije objavili da ta kompanija u Albaniji planira i bušenja, Icsel je kazao da su u Crnoj Gori "isključivo zainteresovani za distribuciju plina".

"U Crnoj Gori, Montenegro Hellenic kontroliše sve. Kod vas, kao ni u drugim jadranskim zemljama, izuzev Albanije, nismo zainteresovani za bušenje, samo za distribuciju plina. Imate moju riječ", kazao je on.

Icsel očekuje da plin koji dovedu u Crnu Goru bude iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje je sjedište majke firme, Escalera Resources, nekadašnje Double Eagle Petroleum kompanije.

"U planu je da u martu u Luizijani budu završeni objekti odakle će biti transportovan plin za crnogorsko tržište. Njegova cijena će biti konkurentna", rekao je on. Icsel je u novembru na LinkedInu tražio mišljenje o najprikladnijoj lokaciji za izgradnju TPG postrojenja na Jadranu.

"Kotor, Port Romano (Albanija) ili sjeverno", naveo je on.

Escalera International je 2014. godine potpisala memorandum o razumijevanju sa albanskom rafinerijom nafte u cilju zajedničkog istraživanja mogućnosti eksploatacije nafte i gasa u Albaniji.

"Sjeverna Albanija, prema istraživanju Gustavson Associates iz 2008, raspolaže sa 2,7 triliona kubnih metara rezerve prirodnog gasa i 198 miliona barela nafte", objavili su tada iz Escalera International.

Portal Criticatac.ro je početkom godine objavio tekst "Velika pljačka albanske naftne industrije", u kojem autor navodi kako Albanija, nakon više neuspješnih privatizacija i koncesija, vodi bitke oko svojih naftnih polja i rafinerija, te da ogromne zalihe još nisu pretvorene u relevantan izvor prihoda za domaće stanovništvo...

Iscel je krajem jula posjetio i glavni grad Makedonije, nakon čega je saopšteno da planiraju otvaranje kancelarije i u Skoplju.

Prirodni gas metan je tečan na veoma niskoj temperaturi, što omogućava da se prebaci u tečno stanje i smanji zapreminu, i da se prevozi posebnim brodovima za gas, koji se nazivaju metanizeri ili LNG brodovi, od engleskog "utečnjeni prirodni gas" (liquefied natural gas). Njime se trguje već 50 godina, ali je tržište u usponu od 1990. zahvaljujući tehnološkom napretku.

Euroactiv.rs je ranije objavio da su posljednjih 15 godina godišnje isporuke tečnog prirodnog gasa povećane za skoro dva puta - sa 100 miliona tona u 2000. na 244 miliona tona u 2014. godini.

"Tržište najviše podstiče tražnja u Aziji, koja danas čini skoro 60% tržišta. Očekuje se da će se do 2020. količine povećati na 370 miliona tona, procjena je konsultantske kuće IHS. Predviđa se godišnji rast od četiri odsto, dva puta više od svjetske potrošnje gasa", objavio je Euroactiv.rs.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik