HT srušio HEP-ov natječaj za kupovinu punionica

Bez autora
Dec 21 2017

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je odluku Hrvatske elektroprivrede o odabiru ponude zagrebačke tvrtke ABB, inače podružnice nizozemskog holdinga ABB koji djeluje u sklopu švedsko-švicarske grupacije, za nabavu brzih punionica, ugradnju i priključenje u sklopu projekta e- mobilnost. Radi se o planiranoj nabavi i ugradnji 27 punionica širom Hrvatske. Žalbe su na tu odluku DKOM-u podnijeli zajednica ponuditelja Hrvatski telekom i slovenska tvrtka Planet Solar, ali i zagrebačka tvrtka Elna kabel i kutinski Flamtron. HEP mora HT-u i Planet Solaru isplatiti 12.500 kuna, a drugim dvjema tvrkama po 25 tisuća kuna za troškove žalbenog postupka, ukupno 62.500 kuna.

HT srušio HEP-ov natječaj za kupovinu punionicaDržavna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) poništila je odluku Hrvatske elektroprivrede o odabiru ponude zagrebačke tvrtke ABB, inače podružnice nizozemskog holdinga ABB koji djeluje u sklopu švedsko-švicarske grupacije, za nabavu brzih punionica, ugradnju i priključenje u sklopu projekta e- mobilnost.

Radi se o planiranoj nabavi i ugradnji 27 punionica širom Hrvatske. Žalbe su na tu odluku DKOM-u podnijeli zajednica ponuditelja Hrvatski telekom i slovenska tvrtka Planet Solar, ali i zagrebačka tvrtka Elna kabel i kutinski Flamtron, piše Direktno.hr.

HEP mora HT-u i Planet Solaru isplatiti 12.500 kuna, a drugim dvjema tvrkama po 25 tisuća kuna za troškove žalbenog postupka, ukupno 62.500 kuna.

Na ovaj natječaj pristiglo je inače šest ponuda, a HEP je valjanom ocijenio samo ponudu tvrtke ABB koju je potkraj listopada ove godine i izabrao, a koja je inače bila i najskuplja.

Procijenjena vrijednost kupovine i ugradnje brzih električnih punionica iznosila je šest milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 7,5 milijuna kuna s PDV-om.

Izabrana ponuda ABB-a teška je 7,25 milijuna kuna.

Ponuda TEB Inženjeringa i francuske tvrtke DBT CEV SAS bila je gotovo sedam milijuna kuna, a tek nekoliko tisuća kuna manje iznosila je zajednička ponuda HT-a i slovenskog Planet Solara.

Flamtron je tražio 6,99 milijuna kuna, ponuda Elna kabela bila je 6,85 milijuna kuna, a Eurokod Pisačić 6,63 milijuna kuna s PDV-om.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave djelomično je prihvatila žalbu HT-a i Planet Solara, a uvažila je i sve žalbene argumente Elna kabela i Flamtrona te naložila HEP-u ponovno postupanje, odnosno ponovnu valuaciju pristiglih ponuda pristiglih u otvorenom postupku javne nabave.

HEP je neosnovano i bez obrazloženja proglasio jamstvo HT-a priloženo ponudi nepravilnim, bez mogućnosti dopune dokumentacije jer jamstvo Zagrebačke banke nije glasilo i na slovensku tvrtku nego samo na HT, dok je odabranom ponuditelju, tvrtki ABB omogućena dopuna ponudbene dokumentacije.

Ponuda Flamtrona odbačena jer u njihovoj ponudi izjavu o sukladnosti je izdala austrijska tvrtka Kostad Steuerungsbau GmbH koja ugrađuje bitne elektroničke komponente, a ne proizvođač punionica austrijski Allmobil GmbH. DKOM je zaključio da HEP nije smio odbaciti niti tu ponudu.

Isto tako, DKOM je zaključio kako je HEP bez jasnog obrazloženja odbacio i ponudu Elna kabela, koji je ponudio ugradnju punionica proizvođača kineske tvrtke Shenzen Setec-Power Co. Ltd. Od tvrtke Elna kabel HEP je zatražio pojašnjenje i upotpunjavanje dokumentacije, ali toliko neprecizno da im nije bilo jasno što trebaju ispraviti.

DKOM je dodatno utvrdio da su opravdane i sumnje u ispravnost ponudbene dokumentacije i priloženih certifikata nizozemske tvrtke ABB B.V. budući da su priložena dva certifikata s istim brojem i datumom izdavanja, koja potvrđuju sukladnost proizvoda s različitim normama, a da naknadno dostavljena izjava potvrđuju usklađenost s međunarodnom normom prije nego što je ona i objavljena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik