Neizvjestan dogovor o minimalcu i regresu

Bez autora
Dec 21 2017

Sljedeća, a vjerovatno i zadnja u ovoj godini sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta RS biće održana 26. decembra, a sudeći prema stavovima socijalnih partnera, teško će se doći do dogovora kojim bi konačno bio donesen opšti kolektivni ugovor i iznos najniže plate za 2018.Kada je u pitanju opšti kolektivni ugovor, prepreke su regres i to na koga će ići isplata naknade sindikalnim vođama u firmama. Ne pada nam na pamet da mi plaćamo predsjednika sindikata. Neka ga plaćaju iz članarine. Kada bi poslodavac plaćao, to bi bilo nelegitimno. Uostalom, više se mi poslodavci borimo za radnike nego oni, kazao je Dragutin Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca RS.

Neizvjestan dogovor o minimalcu i regresuSljedeća, a vjerovatno i zadnja u ovoj godini sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta RS biće održana 26. decembra, a sudeći prema stavovima socijalnih partnera, teško će se doći do dogovora kojim bi konačno bio donesen opšti kolektivni ugovor i iznos najniže plate za 2018.

Kada je u pitanju opšti kolektivni ugovor, prepreke su regres i to na koga će ići isplata naknade sindikalnim vođama u firmama.

"Ne pada nam na pamet da mi plaćamo predsjednika sindikata. Neka ga plaćaju iz članarine. Kada bi poslodavac plaćao, to bi bilo nelegitimno. Uostalom, više se mi poslodavci borimo za radnike nego oni. Kada je u pitanju regres, stojimo da bude kao neobavezna kategorija, ako je poslovanje bilo dobro - biće isplaćen, u suprotnom nema odakle. Opet vam kažem - plate i sva druga prava će regulisati tržište", kazao je Dragutin  Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca RS.

O najnižoj plati za narednu godinu Škrebić kaže da je stav njihove interne skupštine 405 KM i da od toga nema odstupanja. On napominje da su s tim iznosom izašli i Željka Cvijanović, premijerka RS, kao i Vlada RS.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, navodi da se bez usaglašavanje kolektivnog ugovora ne može primjenjivati Zakon o radu te ako su članovi Ekonomsko-socijalnog savjeta ozbiljni, donijeće ga do kraja godine.

"Koliko će koje davanje da iznosi, to nije stav o kojem treba razgovarati putem medija, već između partnera. Škrebić je rekao da radnicima u svojoj firmi isplaćuje regres, eto mi ne tražimo ništa više nego što njegovi radnici imaju", kazala je Mišićeva.

Ona je istakla da je Sindikatu veoma važno da je Vlada, koja je, kako ona kaže, ćutala pola godine, izašla s jasnim stavom o određenim pitanjima.

Ukoliko do dogovora ne dođe, radnici će ući i u 2018. bez najvažnijeg dokumenta po njih, dok će iznos najniže plate "presjeći" Vlada RS. Najviše vjere u razum socijalnih partnera ima Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

"Na nekim pitanjima smo se zakovali da vam pravo kažem, ali valja sjesti i završiti to. Mislim da je situacija sazrela. Za šest dana ćemo imati sjednicu na kojoj ćemo pokušati definisati odredbe iz opšteg kolektivnog ugovora i najnižu platu i mislim da ćemo se uspjeti dogovoriti", kazao je Savanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik