Šta se u Srbiji najviše kupuje putem interneta?

Bez autora
Dec 26 2017

Najveći portal za male oglase u Srbiji, "Kupujem prodajem", objavio je godišnji pregled najtraženijih stvari u oglasima. Iz te statistike se često više sazna o prilikama u društvu nego iz zvanične. I dalje se u Srbiji preko oglasa najviše trguje mobilnim telefonima, ali najveći skok je u trgovini nameštajem i grafičkim karticama za kompjutere. Marko Milošević ima neku vrstu kompjuterske zavisnosti jer duže od decenije sve što mu treba kupuje isključivo preko interneta. Toliko je bio pasioniran da je na portalu za internet trgovinu dobio i radno mesto. Prevashodno je to potreba za popunjavanjem nekih svojih ličnih potreba, znači oprema za hobi, kućna operema, nameštaj, dečje stvari i tako dalje. Sve je to lakše i jeftinije kupiti onlajn, rekao je Marko Milošević.

Šta se u Srbiji najviše kupuje putem interneta?Najveći portal za male oglase u Srbiji, "Kupujem prodajem", objavio je godišnji pregled najtraženijih stvari u oglasima. Iz te statistike se često više sazna o prilikama u društvu nego iz zvanične. I dalje se u Srbiji preko oglasa najviše trguje mobilnim telefonima, ali najveći skok je u trgovini nameštajem i grafičkim karticama za kompjutere.

Marko Milošević ima neku vrstu kompjuterske zavisnosti jer duže od decenije sve što mu treba kupuje isključivo preko interneta. Toliko je bio pasioniran da je na portalu za internet trgovinu dobio i radno mesto.

"Prevashodno je to potreba za popunjavanjem nekih svojih ličnih potreba, znači oprema za hobi, kućna operema, nameštaj, dečje stvari i tako dalje. Sve je to lakše i jeftinije kupiti onlajn", rekao je Marko Milošević.

Na jednom od najvećih internet portala u zemlji dnevno se pojavi 50 hiljada novih oglasa gde se bukvalno sve nudi od igle do lokomotive. Taj broj raste po godišnjoj stopi od 10 odsto a ove godine je primećeno da raste potreba za nameštajem i grafičkim karticama.

"Ono što smo primetili je veliki rast u trgovini nameštajem Pretpostavljam da je to indikovano dolaskom velikih firmi, da kažem inostranih. Pored toga rastu kategorije kao što su bicikli, uređenje kuće, građevinarstva i ostalih. Grafičke kartice interesantno su skočile su sa 500 hiljada evra godišnjeg obrta u trgovini na 1,2 miliona evra što nam indikuje da je to uzrokovano masovnim kopanjem bitkoina", kaže Velibor Antića sa sajta "Kupujem prodajem".

Stručnjaci kažu da je sve bilo mirno do aprila jer je tržište grafičkih kartica u Srbiji vredelo tri miliona evra. A onda je pohlepa za bitkoinom i strast za video-igricama višestruko uticala na tražnju ne samo polovnih već i novih. Sada tržište grafičkih kartica u Srbiji vredi više od 10 miliona evra.

"Naši ljudi su se uključili u to traganje za bitkoinima i investirali su. Znači da bi se ti bitkoini izrudarili potrebno je uložiti u opremu. Ključna komponenta je u svemu tome grafička kartica. Pogotovo da bi uspeli u tome, to su skuplje grafičke kartice visoke klase i to je doprinelo da tržište poraste", kaže Milovan Matijević, internet analitičar.

Tokom 2017. godine samo preko internet portala "Kupujem prodajem" vlasništvo je promenilo 11 hiljada traktora i priključnih mašina, 4.000 kolica za bebe ali i 183 firme.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik