Trgovci sportskom opremom kažnjeni jer su dogovarali cene

Komisija za zaštitu konkurencije izrekla je kazne za 15 učesnika na tržištima veleprodaje i maloprodaje sportske odeće, obuće i opreme, zbog sklapanja kupoprodajnih ugovora kojima se utvrđuju cene u daljoj prodaji, što predstavlja povredu konkurencije, saopštio je danas srpski tržišni regulator. Komisija je utvrdila da pojedine odredbe zaključenih ugovora predstavljaju obostrano usaglašenu obavezu kojom se na nedozvoljen način utvrđuju cene i uslovi trgovine, navodi se u saopštenju. U sklapanju takozvanih restriktivnih ugovora, pored društva "N Sport", učestvovali su: "Preduzeće Đak", "Oficce Shoes", "Planeta Sport", "Carvel", "Sportmarket", "Total Sport", "Sportiko", "Univers-Co", "Eurostar", "Trim doo Vrbas", "KG Fashion", "Koelli", "STR Fokus" i Komision "Sport One".

Trgovci sportskom opremom kažnjeni jer su dogovarali ceneKomisija za zaštitu konkurencije izrekla je kazne za 15 učesnika na tržištima veleprodaje i maloprodaje sportske odeće, obuće i opreme, zbog sklapanja kupoprodajnih ugovora kojima se utvrđuju cene u daljoj prodaji, što predstavlja povredu konkurencije, saopštio je danas srpski tržišni regulator.

Komisija je utvrdila da pojedine odredbe zaključenih ugovora predstavljaju obostrano usaglašenu obavezu (između prodavca i kupca) kojom se na nedozvoljen način utvrđuju cene i uslovi trgovine, navodi se u saopštenju.

U sklapanju takozvanih restriktivnih ugovora, pored društva "N Sport", učestvovali su: "Preduzeće Đak", "Oficce Shoes", "Planeta Sport", "Carvel", "Sportmarket", "Total Sport", "Sportiko", "Univers-Co", "Eurostar", "Trim doo Vrbas", "KG …Fashion", "Koelli", "STR Fokus" i Komision "Sport One".

Kako objašnjavaju iz Komisije, društvo "N Sport", kao prodavac, zaključivalo je sa ostalim učesnicima na tržištu ugovore o kupoprodaji koji su sadržali obavezu kupaca da se u daljoj prodaji pridržavaju minimalnih maloprodajnih cena koje određuje "N Sport".

Ova obaveza se naglašeno odnosila na robne marke Puma, Russell Athletic, Sergio Tachihini, i druge. Takođe, ugovorima je bila predviđena zabrana akcijskih prodaja i drugih oblika povoljnije prodaje, bez prethodnog odobrenja prodavca - društva "N Sport".

Komisija je tim firmama izrekla kazne u ukupnom iznosu od 45,28 miliona dinara, pri čemu za "N Sport" u visini 16,5 miliona dinara, za "Preduzeće Đak" 15,8 miliona, "Planetu Sport" 5,2 miliona, "Office Shoes" 2,7 miliona dinara... koje su dužni da uplate u budžet Republike Srbije u roku od šest meseci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik