Srbija među 5 država u razvoju blockchaina

Bez autora
Dec 27 2017

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas drugoj sednici Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije, na kojoj je usvojen Plan prioritetnih aktivnosti za unapređenje IT sektora u Srbiji za narednu godinu.Članovi Saveta razmatrali su izveštaj o aktivnostima koje su završene u toku ove godine. Među ostvarenim rezultatima izdvajaju se povećanje upisnih kvota na IT smerovima fakulteta za više od 20 odsto, proširenje prostornih kapaciteta najvećih IT fakulteta, kao i pokretanje izgradnje inovacione infrastrukture u Nišu, Novom Sadu i Beogradu.

Digitalizacija i unapređenje IT sektora šanse za lidersku poziciju SrbijePredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas drugoj sednici Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije, na kojoj je usvojen Plan prioritetnih aktivnosti za unapređenje IT sektora u Srbiji za narednu godinu.

Članovi Saveta razmatrali su izveštaj o aktivnostima koje su završene u toku ove godine. Među ostvarenim rezultatima izdvajaju se povećanje upisnih kvota na IT smerovima fakulteta za više od 20 odsto, proširenje prostornih kapaciteta najvećih IT fakulteta, kao i pokretanje izgradnje inovacione infrastrukture u Nišu, Novom Sadu i Beogradu.

Kao posebno značajno istaknuto je uspešno uvođenje informatike kao obaveznog predmeta od petog razreda osnovne škole, zatim povezivanje približno 1.750 škola na bezbednu akademsku internet mrežu, kao i završetak prvog pilot-projekta i pokretanje druge faze prekvalifikacija u IT sektoru.

Vlada je izdala objašnjenje kojim je trajno razjasnila da pravni subjekti nemaju obavezu štampanja, potpisivanja i pečatiranja faktura, a Narodna banka Srbije je razjasnila da ne postoji obaveza korišćenja pečata u poslovanju sa bankama.

Takođe, tokom ove godine usvojen je i Zakon o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju. Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je da IT sektor i u 2016. i u 2017. godini nastavlja da beleži snažan rast.

Prema podacima iz dostavljenih bilansa kompanija, ukupan poslovni prihod IKT sektora premašio je četiri milijarde evra u 2016. godini. Prema podacima Narodne banke Srbije, za prvih 10 meseci ove godine izvoz IKT usluga porastao je za čak 22 odsto, a do kraja godine se očekuje da iznosi približno 900 miliona evra.

Izvoz IKT usluga predstavlja 17 odsto izvoza usluga iz Srbije, dok trgovinski saldo IKT usluga od 396 miliona evra predstavlja 52 odsto trgovinskog salda usluga u prvih deset meseci 2017. godine. Rast trgovinskog salda IKT usluga je gotovo 25 odsto, i ako bude održana ta stopa rasta možemo očekivati da će biti ispunjen cilj Saveta i ostvaren trgovinski saldo od 1,5 milijardi evra u 2022. godini.

Plan za unapređenje IT sektora u 2018. godini izradili smo, kao i plan prethodne godine, uz detaljne konsultacije sa IT zajednicom u Srbiji. Naš cilj jeste da i sledeće godine nastavimo da zajedno radimo na unapređenju IKT sektora, koji u BDP Srbije već sada učestvuje sa više od pet odsto i predstavlja jedan od najbrže rastućih sektora u našoj privredi, naglasila je Brnabić.

Plan za 2018. godinu, koji je Savet usvojio, kao i prošlogodišnji, obuhvata četiri ključne celine: razvoj ljudskog kapitala, izgradnja inovacione infrastrukture, konkurentno tržište i finansijski podsticaji.

U okviru tih celina planirano je 35 projekata koje će Vlada pokrenuti i sprovesti u toku naredne godine. Pored aktivnosti koje se odnose na povećanje broja IT inženjera i izgradnje inovacione infrastrukture, planirane su i nove aktivnosti, kao što su promene više zakona od značaja za IT sektor, uvođenje poreskih oslobođenja za početnike u poslovanju, kao i podrška novim tehnologijama, poput blockchain.

Digitalizacijom i daljim razvojem IT sektora, cilj nam je da Srbiju pozicioniramo kao jednog od tehnoloških lidera, istakla je Brnabić i ocenila da ovo neće biti lako, ali je važno da svi shvatimo da je moguće i apsolutno ostvarivo.

Predsednica Vlade je ukazala na to da Srbija već ima odlične primere i prepoznatljiva imena u primeni IT tehnologija.

Novosadski Institut BioSens lider je u oblasti razvoja poljoprivredne tehnologije, dok su mnoge kompanije iz Srbije svetski lideri u svojim oblastima, istakla je ona i dodala da su posebno važne nove tehnologije, kao što je blockchain, imajući u vidu da je Srbija među prvih pet zemalja za razvoj te tehnologije u svetu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik