Od 1. januara elektronska registracija preduzetnika

Bez autora
Dec 28 2017

Direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović izjavio je danas da će elektronska registracija osnivanja preduzetnika, koja će početi da se primenjuje od 1. januara, biti jeftinija od registracije u papirnom obliku i omogućiće mnoge pogodnosti preduzetnicima.Obradović je na konferenciji za novinare objasnio da će naknada za uslugu elektronske registracije iznositi 1.000 dinara, dok je registracija "u papiru" 1.500 dinara. Ovaj projekat simbolički označava uvođenje i razvoj sistema funkcionisanja bez odlaska na šalter. Verujemo da će za nekoliko godina prestati potreba za šalterima što se tiče komuniciranja privrednih subjekata sa državom.

Od 1. januara elektronska registracija preduzetnikaDirektor Agencije za privredne registre (APR) Zvonko Obradović izjavio je danas da će elektronska registracija osnivanja preduzetnika, koja će početi da se primenjuje od 1. januara, biti jeftinija od registracije u papirnom obliku i omogućiće mnoge pogodnosti preduzetnicima.

Obradović je na konferenciji za novinare objasnio da će naknada za uslugu elektronske registracije iznositi 1.000 dinara, dok je registracija "u papiru" 1.500 dinara.

Ovaj projekat simbolički označava uvođenje i razvoj sistema funkcionisanja bez odlaska na šalter. Verujemo da će za nekoliko godina prestati potreba za šalterima što se tiče komuniciranja privrednih subjekata sa državom, naveo je on.

Prema njegovim rečima, osim što manje košta, elektronska registracija štedi i vreme, tako što se budući preduzetnici prijavljuju "iz fotelje", a ukoliko se, ipak, ne odluče za novi sistem registracije, "papirne" prijave i potrebnu dokumentaciju mogu podnositi lično na šalterima APR-a ili slati poštom.

Ovaj projekat će, kako je ocenio, doprineti daljem napretku Srbije na "Duing biznis listi" Svetske banke i ostalim listama konkurentnosti, i u skladu je sa ciljevima iz Plana prioritetnih aktivnosti za smanjenje administrativnih tereta za period od 2016. do 2018. godine.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović najavio je da će već od ponedeljka, 1. januara, građani Srbije moći da se lakše, jeftinije i za mnogo kraće vreme registruju kao preduzetnici zahvaljujući novoj usluzi APR-a, koja će proceduru registracije u potpunosti obaviti putem interneta, od podnošenja zahteva do dobijanja rešenja.

Jovanović je podsetio na to da je digitalizacija među prioritetima Vlade Srbije, a našla je svoje mesto i u ekspozeu premijerke Ane Brnabić.

Prema njegovim rečima, digitalizacija prožima različite sfere našeg života – i poljoprivredu i zdravstvo i prosvetu, a kada je u pitanju javna uprava, govorimo o elektronskoj upravi.

Želimo da imamo ekonomičnu, efikasnu i transparentnu javnu upravu, a recept za to je moderna i svima dostupna elektronska uprava, rekao je on, objasnivši da je njen cilj da se svi poslovi u prvom trenutku završavaju samo jednim dolaskom na šalter, a da će država za privredu i građane obavljati celokupan posao.

U drugom koraku, kako je naveo, cilj jeste da sve te aktivnosti mogu da se obave putem interneta bez dolaska na šalter.

Zamenik stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji Steliana Nedera podsetila je na to da UNDP pruža podršku Kabinetu predsednika Vlade od 2015. godine u tome da se zacrtani ciljevi u procesu reforme javne uprave sprovedu što kvalitetnije.

Uvođenjem ove mere doprinosimo daljoj transformaciji Srbije, istakla je Nedera i objasnila da digitalizacija javne uprave doprinosi bržem razvoju privrede i društva u celini.

Ona je izrazila uverenje da je ovaj projekat samo početak i da se u predstojećem periodu mogu očekivati novi projekti i mere kako bi se olakšao rad preduzetnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik