Umanjuje se mirovina za četiri posto za svaku godinu prijevremenog umirovljenja

Bez autora
Jan 02 2018

Iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine oštro se protive usvajanju predloženog Zakona o MIO i traže od Vlade FBiH i premijera Fadila Novalića da, po njihovu mišljenju, sporni tekst zakona povuku iz parlamentarne procedure i vrate na usuglašavanje sa socijalnim partnerima te svim ostalim zainteresiranim stranama.U otvorenom pismu, upućenom premijeru Novaliću, iz Sindikata poručuju kako je neprihvatljivo da se jedan tako značajan zakon usvaja bez prethodne analize njegova dugoročnog djelovanja i posljedica koje će imati na buduće umirovljenike. Navode kako gotovo svi radnici u realnom sektoru danas imaju plaće koje su niže od prosječne na razini Federacije BiH, a mnogo je kolega i u drugim sektorima koji su u istoj situaciji, tako da je onda sasvim razumljivo što ne mogu prihvatiti da se kao osnova za obračun mirovine uzima prosječna plaća u FBiH.

Umanjuje se mirovina za četiri posto za svaku godinu prijevremenog umirovljenjaIz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine oštro se protive usvajanju predloženog Zakona o MIO i traže od Vlade FBiH i premijera Fadila Novalića da, po njihovu mišljenju, sporni tekst zakona povuku iz parlamentarne procedure i vrate na usuglašavanje sa socijalnim partnerima te svim ostalim zainteresiranim stranama, piše Večernji list BiH.

Moguća rješenja

U otvorenom pismu, upućenom premijeru Novaliću, iz Sindikata poručuju kako je neprihvatljivo da se jedan tako značajan zakon usvaja bez prethodne analize njegova dugoročnog djelovanja i posljedica koje će imati na buduće umirovljenike.

Navode kako gotovo svi radnici u realnom sektoru danas imaju plaće koje su niže od prosječne na razini Federacije BiH, a mnogo je kolega i u drugim sektorima koji su u istoj situaciji, tako da je onda sasvim razumljivo što ne mogu prihvatiti da se kao osnova za obračun mirovine uzima prosječna plaća u FBiH.

S obzirom na to da radnici u tekstilnoj, metalskoj i kemijskoj industriji, rudari, poljoprivrednici, trgovci i mnogi drugi rade najteže poslove i da su često primorani ići u prijevremenu mirovinu, predloženim zakonom će biti kažnjeni po dvije osnove - trajno će im se umanjiti mirovina za 4 posto za svaku godinu prijevremenog umirovljenja, a s obzirom na iznos primanja koja imaju, neće imati dovoljno bodova kako bi od svog rada ostvarili čak i zajamčenu mirovinu.

Smatraju kako bi jedno od mogućih rješenja bilo da se kao osnova za obračun uzme prosječna plaća u realnom sektoru, što bi bilo mnogo pravednije i ispravnije, ali i u skladu s generacijskom solidarnosti koju zakon promovira.

Problemi i staž

Napominju i problem radnika koji su vrijeme agresije na BiH proveli u obrani države te im je s tim u vezi upisan ratni staž. Naime, prijedlogom zakona im se taj staž vrednuje s 0,5 bodova po godini, što u praksi predstavlja kažnjavanje umjesto priznanja.

- Uime više od 100.000 članova Saveza samostalnih sindikata BiH, ali i svih zaposlenih u FBiH, pozivamo vas da hitno povučete prijedlog zakona i pokrenete konzultacije sa zainteresiranima te usporedno s tim napravite sve potrebne analize u vezi s budućom primjenom Zakona o MIO - stoji u pismu Saveza samostalnih sindikata BiH.

Svoje amandmane na Zakon o MIO uputili su i vlasnici privatnih tvrtki okupljeni oko Udruge poslodavaca FBiH. I oni traže izmjene pojedinih stavki u predloženom zakonu i njegovo vraćanje na dubinsku analizu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik