Devet škola sprovodi Nacionalni program prekvalifikacija u IT sektoru

Bez autora
Jan 02 2018

Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu Vlade Republike Srbije saopštila je danas da je Program Ujedinjenih nacija za razvoj završio selekciju devet škola i institucija, izvođača obuka, koje će u toku naredne godine sprovoditi 18 kurseva u okviru nacionalnog programa obuka za prekvalifikacije u IT sektoru Kancelarije.U saopštenju se naglašava da su u ovom krugu obezbeđena mesta za ukupno 700 polaznika širom Srbije, od toga 490 u Beogradu, 80 u Nišu, 45 u Novom Sadu, 33 u Čačku, 20 u Valjevu i po 16 u Subotici i Zrenjaninu.

Devet škola sprovodi Nacionalni program prekvalifikacija u IT sektoruKancelarija za informacione tehnologije i eUpravu Vlade Republike Srbije saopštila je danas da je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) danas završio selekciju devet škola i institucija, izvođača obuka, koje će u toku naredne godine sprovoditi 18 kurseva u okviru nacionalnog programa obuka za prekvalifikacije u IT sektoru Kancelarije.

U saopštenju se naglašava da su u ovom krugu obezbeđena mesta za ukupno 700 polaznika širom Srbije, od toga 490 u Beogradu, 80 u Nišu, 45 u Novom Sadu, 33 u Čačku, 20 u Valjevu i po 16 u Subotici i Zrenjaninu.

Obuke će sprovoditi Elektrotehnički fakultet, Fakultet organizacionih nauka, škola računara CET, SEEICT, Link grupa, Univerzitet Metropolitan, Fakultet tehničkih nauka u Čačku, Vojvođanski klaster naprednih tehnologija i Niški klaster naprednih tehnologija.

Institucije sa kojima je potpisan ugovor imaju sporazume o saradnji sa najrelevantnijim IT kompanijama. Tako su u samom startu obezbeđene stručne prakse za više od 75 odsto kandidata. Ovo je znak da privatni sektor ima poverenja u visok kvalitet nacionalnih obuka, i da je spreman da pruži priliku prekvalifikantima koji kroz njih prođu.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović podsetio je na to da je za samo mesec dana nakon prošlog, prvog kruga obuka, više od 70 odsto kandidata dobilo priliku za usavršavanje u najuspešnijim IT kompanijama na našem tržištu.

U skladu sa dogovorenim rokovima, škole će do sredine 10. januara objaviti program obuka i detaljan raspored predavanja. Nakon toga počeće druga faza selekcije u koju se, nakon onlajn testiranja prošle nedelje, plasiralo 2.042 kandidata.

Svi polaznici trebalo bi da budu upisani najkasnije do kraja januara, a program obuka za rad na poziciji programera-početnika i savladavanje nekog od najpopularnijih programskih jezika – Java, Java Script, PHP, .Net i C, trajaće sve do jula naredne godine.

Minimalan broj sati obuka je 250, dok će neke od odabranih škola imati i značajno veći broj sati obuke kandidata.

Program prekvalifikacija pokrenut je radi obezbeđivanja kadrova u IT sektoru i smanjenja nezaposlenosti. Kreiran je na osnovu istraživanja koje je pokazalo da u narednih godinu dana 118 IT kompanija u Srbiji planira da zaposli 1.000 programera-početnika.

Obuke su nastavak uspešnog pilot-projekta, pokrenutog na predlog Ministarskog saveta za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, kojim predsedava predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

U okviru tog pilot-projekta do sada je obučeno 97 polaznika, do kojih je 70 odsto pohađalo stručnu praksu ili našlo posao u nekoj od IT kompanija. U drugom krugu za program prekvalifikacija prijavilo se 12.300 kandidata, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik