Nova pravila za odlazak u penziju

Bez autora
Jan 02 2018

Sa Novom godinom stiglo je i povećanje plata, u javnom sektoru 10 odsto, u administraciji pet odsto, a toliko su povećane i penzije.I ovoga januara menjaju se uslovi penzionisanja - žene će u starosnu penziju sa 62 godine, za oba pola pomera se donja starosna granica za prevremenu penziju i nastavlja pooštravanje kriterijuma za beneficiran staž. Decembarski čekovi koji sa povišicom stižu u januaru, već su odštampani, a penzionerima koji su samostalno obavljali delatnost, novac je poslednjeg radnog dana prošle godine i uplaćen.

Nova pravila za odlazak u penzijuSa Novom godinom stiglo je i povećanje plata, u javnom sektoru 10 odsto, u administraciji pet odsto, a toliko su povećane i penzije. I ovoga januara menjaju se uslovi penzionisanja - žene će u starosnu penziju sa 62 godine, za oba pola pomera se donja starosna granica za prevremenu penziju i nastavlja pooštravanje kriterijuma za beneficiran staž.

Decembarski čekovi koji sa povišicom stižu u januaru, već su odštampani, a penzionerima koji su samostalno obavljali delatnost, novac je poslednjeg radnog dana prošle godine i uplaćen. Budžet penzijskog fonda u ovoj godini, najveći je do sada."Budžet za ovu godinu je 615 milijardi, 25 milijardi je više u odnosu na prošlu godinu, a odnosi se na povećanje od pet posto", navodi Dragana Kalinović, direktorka PIO fonda.

Ipak, dotacija penzija iz budžeta pala je na 30 odsto, ne tako davno polovina novca stizala je iz državne kase. Naplatom doprinosa u 2017. obezbeđeno je 30 milijardi dinara više nego prethodne godine. Posle januarske povišice prosečna penzija je 25.000 dinara, povećana je za 1.200 dinara, najniža za 680, a najviša penzija za 6.200 dinara.

"Mi smo uveli pravilo koje nije važilo do 2012 godine. Mi se ne zadužujemo da bismo bilo koga zadovoljili. Mi želimo da ono što radimo i zaradimo i raspodelimo. Svi rezultati koje smo radili prošle godine pokazuju da će ova godina biti još bolja i te rezultate svakako će osetiti i penzioneri", navodi Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja.

Među njima i oni koji će u penziju po kriterijumima koji važe od ovog januara, žene će u penziju posle 62. rođendana.

Za šest šest meseci, starosna granica za žene pomeraće se još dva puta, a onda po dva meseca godišnje, sve do 2032. godine, kada će žene kao i muškarci u penziju bez kaznenih poena, ići sa 65 godina. Jedina situacija u kojoj se u punu penziju ide bez obzira na godine je kada neko ima 45 godina staža.

Od ovog januara i za prevremenu penziju ženama je neophodno 38 godina staža i najmanje 56 godina i četiri meseca života. Muškarcima i dalje treba 40 godina staža ali u penziju ne mogu pre 57 rođendana. U starosnu penziju bez kaznenih poena, muškarci i dalje idu posle 65. uz minimalnih 15 godina staža.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik