Članarina u PKS niža i od 300 i ne veća od 185.000 dinara

Bez autora
Jan 03 2018

Mesečna članarina u Privrednoj komori Srbije ove godine nekim kompanijama biće i manja od 300 dinara, koliko je iznosila najniža prošlogodišnja, ali nikome neće biti veća od 185.000 dinara, koliko su i u proteklih 12 meseci plaćala najveća preduzeća.To je usaglašen stav malih i velikih kompanija, u odluci koje su doneli sami privrednici na Skupštini PKS, kaže predsednik Komore, Marko Čadež. Koliko će morati da odvajaju za usluge koje im Komora pruža, zavisiće pre svega od veličine preduzeća i poslovnog prihoda ostvarenog u protekloj godini.

Članarina u PKS niža i od 300 i ne veća od 185.000 dinaraMesečna članarina u Privrednoj komori Srbije (PKS) ove godine nekim kompanijama biće i manja od 300 dinara, koliko je iznosila najniža prošlogodišnja, ali nikome neće biti veća od 185.000 dinara, koliko su i u proteklih 12 meseci plaćala najveća preduzeća.

To je usaglašen stav malih i velikih kompanija, u odluci koje su doneli sami privrednici na Skupštini PKS, kaže za Tanjug predsednik Komore, Marko Čadež.

Koliko će morati da odvajaju za usluge koje im Komora pruža, zavisiće pre svega od veličine preduzeća i poslovnog prihoda ostvarenog u protekloj godini.

- Saslušali smo privredu i na zahtev samih privrednika i u konsultacijama sa hiljade kompanija, koje su trajale tokom cele godine, uvažavajuči njihove predloge korigovali smo postoječi sistem obračuna i otklonili neke nedostatke do sada važeće metodologije - navodi Čadež, napominjući da su privrednici i učestovali u izradi nove metodologije i doneli konačnu odluku koliku će članarinu plaćati.

Kompanije su, kaže, sada razvrstane prema Zakonu o računovodstvu, na mikro, male, srednje i velike, a uz poslovni prihod, koji je bio jedini kriterijum za obračun članarine u 2017. kao korektivni faktor uvažen je i broj zaposlenih i vrednost imovine.

Nije korektno, objašnjava, da, primera radi, jednaku članarinu plačaju sve kompanije koje imaju isti poslovni prihod, jer neke imaju manje, a neke veće profitne marže.

Manje od 300 i ne više od 185.000 dinara

- Bitno je da privreda nije dodatno opterećena, već je postojeći teret pravednije i ravnomernije raspoređen. Napravili smo izbalansirani model obračuna članarine, prihvatljiv za privredu. Tako ćemo imati kompanije koje će mesečno izdvajati 300 i manje dinara, ali niko neće plaćati više od 185.000 dinara, koliko je iznosila i maksimalna članarina za najveće kompanije u 2017. godini - kaže Čadež.

Najvažnije je, dodaje, da je vrednost onoga što članice od Komore dobijaju mnogo veća od iznosa koje plačaju na ime komorskog doprinosa.

- Naravno da je za nekoga ko plaća članarinu to što izdvaja mnogo, ako ne zna šta za to dobija. Ali ako vidi šta sve Komora pruža, onda je jasno da to uveliko prevazilazi vrednost plaćene članarine - kaže Čadež.

Predsednik PKS ovu tvrdnju ilustruje primerima usluga i aktivnosti u protekloj godini i navodi da je vrednost izvoznih poslova dogovorenih na međunarodnim sajmovima, a na osnovu do sada prikupljenih povratnih informacija od privrede, veća od 42 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik