Gašeno 29 preduzeća mjesečno

Bez autora
Jan 04 2018

Čak 320 preduzeća u RS završilo je u likvidaciji tokom prvih 11 mjeseci prošle godine, što je za skoro 100 više u odnosu na čitavu 2016. godinu.Statistika Poreske uprave RS otkriva da je u prosjeku mjesečno likvidacioni postupak pokretan nad 29 firmi. U čitavoj 2016. godini likvidacioni postupak pokrenut je nad 225 poreskih obveznika u kojima smo se pojavljivali kao povjerioci, naveli su u Poreskoj upravi RS. Istovremeno pod stečaj je otišlo 111 preduzeća, jedno više u odnosu na čitavu 2016. godinu. To znači da je u prosjeku mjesečno u stečaju završavalo deset poreskih obveznika.

Gašeno 29 preduzeća mjesečnoČak 320 preduzeća u RS završilo je u likvidaciji tokom prvih 11 mjeseci prošle godine, što je za skoro 100 više u odnosu na čitavu 2016. godinu. Statistika Poreske uprave RS otkriva da je u prosjeku mjesečno likvidacioni postupak pokretan nad 29 firmi.

- U čitavoj 2016. godini likvidacioni postupak pokrenut je nad 225 poreskih obveznika u kojima smo se pojavljivali kao povjerioci - naveli su u Poreskoj upravi RS.

Istovremeno pod stečaj je otišlo 111 preduzeća, jedno više u odnosu na čitavu 2016. godinu. To znači da je u prosjeku mjesečno u stečaju završavalo deset poreskih obveznika.

Preduzeća u kojima je pokrenut likvidacioni ili stečajni postupak iza sebe su ostavila velika dugovanja, koja samo prema Poreskoj upravi RS iznose 18,03 miliona maraka, a radnike bez posla i povezanog staža.

Privrednici ističu da  je očigledno da veliki broj firmi nije mogao izdržati tržišnu utakmicu u 2017. godini i da su zbog toga bili primorani da stave ključ u bravu.

- Problema je mnogo. Opterećenja su i dalje velika i tržište iziskuje velike troškove. Neke firme su uspješnije pa samim tim pritišću one druge koje se bore za opstanak na tržištu. Javili se i novi problemi sa nedostatkom radne snage. Sve je to uticalo na to da imamo veliki broj likvidiranih preduzeća - kazao je član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić, koji očekuje da će u ovoj godini biti identičan broj preduzeća koja su završila u stečaju i likvidaciji kao i u 2017. godini.

U stečaju su u prošloj godini od velikih igrača završile Robne rezerve RS i Bobar banka i Banka Srpske.

- Broj pokrenutih likvidacionih postupaka povećan je vjerovatno zašto što su ta preduzeća godinama bila neaktivna i na kraju su morala biti i likvidirana. Taj lanac je očigledno pokrenut u prošloj godini i sigurno je to razlog tolikom skoku broja likvidacija. Jednostavno se ljudi rješavaju tih preduzeća. Kada je riječ o skoro identičnom broju pokrenutih stečajeva u 2017. godini u odnosu na raniji period to pokazuje da se ništa značajno i specijalno nije promijenilo u privređivanju na domaćem tržištu - kazala je stečajna upravnica Dosta Baraković, koja je u 2017. godini dobila nadležnost da vodi stečaj u Robnim rezervama RS.

Ona ističe da stečajevi još ne bivaju pokrenuti na vrijeme, bez obzira na novi Zakon o stečaju kojim su propisane strože kazne za odgovorne u preduzećima.

- Nadležne institucije kao što su Poreska uprava RS i Uprava za indirektno oporezivanje BiH blagovremeno ne reaguju i ne pokreću stečajeve. Dugovanja se za to vrijeme akumuliraju i veliki iznosi ne budu isplaćeni povjeriocima - kazala je Barakovićeva i dodala da je prva prodaja imovine Robnih rezervi zakazana za 31. januar.

Skraćenje postupka

Novi Zakon o stečaju na snazi je od marta 2016. godine, a prema podacima privrednih sudova za 14 mjeseci njegove primjene uspješno je riješen 21 stečajni postupak.

Prema ranijem zakonu, stečaj je trajao u prosjeku četiri i po godine, dok novi zakon taj proces skraćuje na šest do osam mjeseci, odnosno na dvije godine kod komplikovanih slučajeva. Novi zakon je donio smanjenje troškova stečajnog postupka i povećanje stepena kontrole rada stečajnih upravnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik